Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Игнат Канев е 38-ият Почетен доктор на Русенския университет
Автор: Екип Ruse24.bg 15:39 / 02.07.2013Коментари (0)825
©
Бивши и настоящи студенти от
РУ "Ангел Кънчев":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Игнат Канев, канадски строителен магнат с български произход, известен филантроп, дългогодишен директор на Атлантическия съвет на Канада и Почетен консул на България в Канада, е 38-ият Почетен доктор на Русенския университет. Титлата "Doctor Honoris Causa на Русенския университет" му бе присъдена днес от Академичния съвет по предложение на ректора на висшето училище, проф. д.т.н. Христо Белоев. Академичният съвет присъди и титлата "Почетен член на Русенския университет" на съуправителите на Фондация "Канев" - съпругата на Канев, Димитрина Канев, и двете му дъщери - Кристина-Мария Канев и Анна-Мария Канев.

"Основание да внеса предложението за разглеждане в Академичния съвет е дарителството на г-н Канев в полза на Русенския университет - каза проф. Белоев - По този начин г-н Канев утвърждава авторитета на Русенския университет и съм убеден, че удостояването му с това високо почетно знвание е едно заслужено отличие и стимул за продължаване на нашата плодотворна съвместна работа". Проф. Белоев информира Академичния съвет за провелата се дискусия в Номинационната комисия на университета, която убедено е подкрепила кандидатурите на г-н Канев и съуправителите на неговата фондация в съответствие с чл. 4 ал. 1 от "Правилата за присъждане на почетни звания" на висшето училище.

Според разпоредбата най-престижната почетна титла се дава на "български и чуждестранни граждани, които имат значителен принос за развитието на Русенския университет и неговата материална база".

Да припомним, че построяването на комплекса "Канев Център Русенски университет" осъществява идеята на прочутия наш сънародник да остави след себе си нещо стойностно, трайно и полезно за Русе, университета и региона. Идеята беше съгласувана с ректора проф. Белоев при гостуването на г-н Канев във висшето училище през септември 2012 г. На 12 ноември същата година, в Деня на Русенския университет, г-н Канев обяви официално, че дарява 2 млн. лв. за изграждането на Центъра.

Първата копка на бъдещия "Канев Център Русенски университет" беше направена на 13 март тази година в присъствие на близките на г-н Канев, дошли специално от с. Горно Абланово за събитието. В словото си при откриването на тържеството проф. Белоев изрази дълбоката признателност и благодарност на академичната общност на висшето училище към дарителския жест на г-н Игнат Канев, с който на университета, града и областта се дарява не просто сграда, а перспектива за развитие.

Строителната дейност се извършва в предвидените срокове и вече е определена датата на откриването на Центъра - 10 октомври. Тогава ще се проведе и церемонията по удостояването на г-н Канев с почетната докторска титла.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Пожари 2024
Космическа надпревара
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Хороскоп за деня
Голямо количество радиоактивен метал е открито в Пловдивска област
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: