Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Информират хората в Русенско за болестта шап
Автор: Екип Ruse24.bg 15:12 / 26.01.2011Коментари (0)642
© Ruse24.bg
Във връзка с констатираните огнища на шап по двукопитните животни в община Царево, Област Бургас от РВМС - Русе информират обществеността за спецификата на заболяването, начините за разпространението му и мерките от страна на фермерите за предпазване на фермите от проникване на заразата и мерките, които се предприемат от компетентните органи при констатиране на нелегално придвижване на животни.

Шапът е остро протичаща заразна болест по двукопитните животни, проявяваща се с треска, поява на афти и ерозии по лигавицата на устата, по кожата на вимето и в междукопитната цепка. Причинителят е филтриращ се вирус, който спада към вирусите с най-малки размери - риновирус, който може да бъде няколко различни типа. Вирусът притежава тропизъм към епитела на кожата. Устойчивостта му при естествени условия варира от 2 до 20 седмици. Особено устойчив е на изсушаване и замразяване. Чувствителен е на светлина и топлина. За дезинфекция се прилагат натриева основа, санифорт, формалин и хлорна вар.
Инкубационният период на заболяването е от 2 до 7 дни, а при хората от 3 до 4 дни.

Възприемчиви са домашните животни - говедата, овцете, козите и свинете, дивите двукопитни - елени, сърни, диви свине, които са по-слабо възприемчиви от домашните.

Болестта е зооантропоноза, т.е. предава се от животните на хората. Най-често заболяват децата, особено когато консумират мляко от шапни животни или имат непосредствен контакт с тях. Налице е треска, която се съпътства с дребни възелчета по устните, венците, небцето и ръба на езика.
Ето защо при съмнение за шапна зараза при хората се търси специализирана медицинска помощ чрез личния лекар или стоматолог. При хората болестта завършва с оздравяване.

Шапът се разпространява панзоотично, което означава, че за кратко време, ако не бъдат предприети мерки за ограничаването му, може да обхване големи територии и да нанесе големи стопански загуби в животновъдството. Източник на инфекцията са болните животни, особено до 10-15 ден, когато са най-опасни вирусоотделители. Вирусът се отделя чрез млякото, месото, кожи, урината, слюнката и фекалиите. Голяма роля за разпространението на шапа играят и вторичните източници на инфекция-замърсени със секрети и екскрети от шапни животни водопои, пасища, фураж, постелка, обори, дворове, предмети, хора, които са имали контакт с болни животни или със заразени животински суровини. Невъзприемчивите животни също могат да пренасят по механичен начин шапния вирус

Разпространяването на заболяването става чрез директен контакт с болни животни, нелегална търговия и сурови животински продукти. Най-честа входна врата на инфекцията е храносмилателния канал.
К
линичните признаци се проявяват в две форми: обикновена и злокачествена. Характерно за обикновената форма е треската, поява на афти най-често в устата.Вследствие на това животните изпитват болка при хранене, престават да се хранят, теглото им намалява, намалява млекодобива.
Афти се появяват и по кожата около копитата, вследствие на което животните започват да куцат.
При злокачествената пораженията са дълбоко в храносмилателните и дихателните пътища, както и в различни паренхимни органи.Смъртта при младите животни настъпва обикновено за един-два дни.

Собствениците на животновъдни обекти на територията на цялата страна е необходимо да въведат строги мерки за биосигурност и недопускане на външни лица в обектите, да уведомяват незабавно общинските ветеринарни лекари, обслужващия лекар или кмета на населеното място при отклонение в здравословното състояние на животните.

Считано от 17.01.2011г., съгласно Заповед на Генералния директор на НВМС № РД 11-57/17.01.2011 год., се забранява издаването на ветеринарно медицински свидетелства за придвижване на двукопитни животни, с изключение на животни, предназначени за незабавно клане, след извършването на клиничен преглед; придвижването и транспортирането на територията на страната на двукопитни животни, с изключение на транзитно преминаващи и тези предназначени за незабавно клане или изнасяне, след извършване на клиничен преглед и надлежно издадени документи.
Забранено е провеждането на пазари и изложби на животни на територията на страната.

Организирани са съвместни проверки с органите на МВР за незаконно придвижване и транспортиране на животни, като при констатиране на такива случаи животните се умъртвяват на място, а труповете им се насочват за обезвреждане в обект за обезвреждане на странични животински продукти.
За ограничителните мерки за придвижване на животните са информирани и органите на ДАИ.

Още по темата: общо новини по темата: 4
03.09.2012 »
28.01.2011 »
18.01.2011 »
17.01.2011 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Голямо количество радиоактивен метал е открито в Пловдивска област
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Пожари 2024
Икономическа криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: