Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Инспектори на НАП установиха схеми за източване на ДДС
Автор: Екип Ruse24.bg 17:00 / 10.10.2008Коментари (0)286
Поне 10-тина вериги за спекулиране с ДДС, чрез малки фирми, са прекъснали служителите в Териториалната дирекция на НАП – Русе през последните седмици. В тях те масираното прекратиха по служебен път регистрацията по Закона за ДДС на 62 задължени лица. Така бързо е пресечено и поставено под мониторинг разпространението и на най-новият хит в "източването" на пари  – злоупотребите чрез стопанска дейност по Закона за задълженията и договорите.

В първия случай се касае за опити да се възстановява незаконно ДДС по схема, наподобяваща идеята "да се печелят от Тото-то малки суми, но редовно". И не случайно измамите са разкрити, защото експертите в ТД на НАП – Русе своевременно са забелязали десетки малки фирми, на които бързо нарастват данъчните задължения. Те фрапантно надхвърлят стойността на всичките им активи за производство, а и подаваните искания за възстановяване на ДДС са несъразмерни с дейността, която реално могат да осъществят в посочваните периоди. Фирмите са предимно в сферата на услугите – малки строителни ремонти, дребна търговия с канцеларски материали, малки обекти за зърнопроизводство, таксиметрови превози и други подобни. Персоналът в тях обикновено е от 1 до 3 човека или рядко надхвърля 5-6 работници. Наредени, обаче, в браншова верига се оказва, че от малко магазинче за мазилки майстор по битови ремонти е купил и изразходвал за няколко месеца, например, гипс, които би стигнал на голяма строителна фирма. Майсторът хитро се е регистрирал по ЗДДС, притежава фактура от търговеца, че е платил материалите и иска НАП да му възстанови ДДС, равняващо се на нов "Форд Фиеста". Фирмата за мазилки пък, чието магазинче е малка барака за 2-3000 лв, не внася данъчните си задължения и ги трупа, докато буквално изчезне и на нейния адрес останат само разковани дъски. Така, като измине полугодие, пък държавата „ще има да взема едни пари” от фирмичката, които в повечето случаи стигат за малка мансарда. Парите от злоупотребите в началото „не бият на очи”, спрямо средната норма на бранша, но с времето сметката набъбва. След служебната дерегистрация по ЗДДС, която предприеха приходните инспектори от ТД на НАП - Русе, такива фирми "излизат от оборот" и партньорите им вече не ги  включват в престъпните схеми за източване на ДДС. За дълго време се прекъсва и веригата, защото все по-повече намаляват резервните играчи за отборите на босовете от сенчестия бизнес.

Най-модерният хит, обаче, са схемите със създаване на дружества по Закона за задълженията и договорите. Разиграването, безспорно, е инициирано от експерт с  висока квалификация по данъчно законодателство, защото трудно шофьори или бакали от русенските села ще се сетят за този вариант. По въпросния закон се създават т.нар. неперсонифицирани дружества, което става лесно с договор за определена дейност между двама обикновени граждани, физически лица. Той не се регистрира в съда по Търговския закон, но с него може да се извади Булстат и регистрация по ЗДДС, като се посочва някакъв адрес за седалище на дружеството. И остава да се започне – да кажем, таксиметрова дейност с редовен фискален апарат, с който да се  издават касови бележки, но пред НАП да не се отчитат никакви обороти с декларации. И да не се внасят никакви осигуровки и налози върху доходите. И на "кухия" адрес публичните изпълнители да не откриват никого, а процедурата за прекратяване на дружеството и търсене на персонална отговорност от учредителите да е дълга и сложна.

Русенските приходни служители "извадиха от играта" 6 такива дружества, като служебно им отнеха регистрацията по ЗДДС.
Повечето суми, с които и в двата варианта се е злоупотребявало, са от 1000 до 2000 лв. за месец, но някои са присвоили до 270 000 за година. С помощта на модерната компютърна програма "Система за управление на приходите" и професионален опит, обаче, експертите в ТД на НАП - Русе не за първи път отрано разкриват подобни хитрини. Занапред наблюдението на подобни обекти ще стане още по-активно, а регистрирането по ЗДДС ще се прецизира максимално за такива рискови възможности.  






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: