Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Историческият музей получи дарение за обновяване на колекцията си от мартеници
Автор: Екип Ruse24.bg 09:44 / 03.03.2010Коментари (0)360
© Ruse24.bg
В началото на 2010 година Регионален исторически музей - Русе получи първото си дарение от 150 евро, направено от Мариянка Радева Де Монтис и предназначено за обновяване и поддръжка на колекцията мартеници, дарена на музея от госпожа Де Монтис през 2007 година.

Мариянка де Монтис е родена през 1932 г. в София. Завършва руска филология в Софиски университет през 1953 г. През август 1958 г. се омъжва за французин и заминава за Париж. Там работи като преводач, членува във френското дружество на преводачите, а след пенсиониране е предложена за кавалер на ордена за земеделски заслуги на Република Франция. Живее със съпрута си във фамилно имение недалеч от Ним и Монпелие.

Любовта й към България се изразява в дългогодишно колекциониране на мартеници - подаръци, изпратени от приятели през годините. Дванадесет метровия коридор на фамилната къща е превърнат от Мариянка Де Монтис в експозиция с мартеници, обогатявана всяка година и представена официално на всички гости с пояснения за символиката на българските традиции.

Това пристрастие не е случайно - госпожа Де Монтис е дъщеря на Ненко Радев - един от учредителите на Природонаучния музей в София, а дядо й Никола Радев е един от малкото опълченци, оцелели от боевете на Шипка.

Всеки един от гостите на госпожа Де Монтис отнася със себе си не само красотата на традицията, но и думите й, посветени на България - „Народ, способен да създаде такова разнообразие от два цвята - бял и червен - не може да изчезне. Неговото въображение ще го спаси."

Колекцията от мартеници, дарена на Регионален исторически музей, се съхранява във фонда на отдел „Етнография" и всяка година се обновява и обогатява по примера на Мариянка де Монтис с най-хубавите мартенички, приготвени от етнографи, приятели на музея, деца.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Лято 2024
Хороскоп за деня
Природни стихии
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: