Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Измамници включиха и свинския грип към репертоара си
Автор: Екип Ruse24.bg 15:09 / 12.10.2009Коментари (0)368
© Ruse24.bg
Миналата седмица служителите на реда са получили сигнал, че 80-годишна жена от Русе е станала жертва на телефонни измамници. Установено било, че тогава на домашния си телефон тя получила обаждане от мъж, който припознала като сина си. Гласът в слушалката й обяснил, че е болен от свински грип и се лекува в гр. София в "Пирогов", после разяснил, че са му необходими средства за васкиниране.

Така потърпевшата и съпругът й на два пъти предали на измамниците първо 3500, а после след като изтеглили допълнително пари от банка, дали още 12 000 лв.

В резултат на предприетите оперативно-издирвателни действия русенските криминалисти са установили и заловили двама мъже в гр. Горна Оряховица - В.И. /40 г./ от гр. Белене и А.И. /50 г./ от гр. Горна Оряховица. По случая е заведено досъдебно производство. Те са задържани първо с мярка за 72 часа, а в събота съдът им е постановил постоянна мярка "задържане под стража". Задържаните са част от престъпна група, извършила серия измами на жители в Русенска област.

За пръв път криминалистите влизат в дирите на организираната от групата престъпна схема за измами, след случая в гр. Мартен през септември, който впоследствие доби печална слава със самоубийството на потърпевшата жена.

В нощта срещу 10 септември в МВР бе получен сигнал за грабеж на възрастна жена, при който са отнети 10 000 паунда и 1000 евро. По случая бе заведено досъдебно производство за грабеж. Още при започването на работата по случая обаче служителите на реда са имали известни съмнения, относно заявеното от потърпевшата. В хода на извършваните проверки се установява, че действително не става въпрос за грабеж, а за измама, като полицията постепенно установява всички участници в престъпната схема.

Така се стига до задържането на двамата мъже в гр. Горна Оряховица. При гореописания случай по схемата за свинския грип, полицаите успяват да спрат навреме предаването на голямата сума пари към организаторите на измамата. Сумата от 15 500 лева е иззета от разследващите и ще бъде върната на потърпевшите по съответния законоустановен ред.

Миналата седмица няколко денонощия служители от ОД МВР - Русе са били командировани на територията на областите Велико Търново и Плевен, с цел задържане на останалите членове от установената група.

Измамниците засега успяват да останат укрити като русенските полицаи са задържали автомобила на единия от тях на територията на ОД МВР - Плевен. Действията по издирването на укриващите се продължават. Установени са техни познати, които са им осигурявали подслон и са им съдействали да избегнат среща с полицията. Хората, за които е изяснено, че са оказвали помощ на укриващите се също ще бъдат привлечени към наказателна отговорност.

На криминалистите са известни още няколко случая на извършени измами от същата група, на територията на нашата област. По тях продължават действията по събиране на необходимите доказаталства.

Общо към момента са установени 12 случая с участие на лица от групата /включително гореспоменатите две измами/.
Измамите са извършвани под различен предлог, предимно по схемата за допуснато ПТП от роднина, при което е загинал човек и са необходими пари за освобождаване от ареста, а последните случаи за свински грип.

Още по темата: общо новини по темата: 1
14.10.2009 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Пожари 2024
Космическа надпревара
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Хороскоп за деня
Голямо количество радиоактивен метал е открито в Пловдивска област
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: