Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Как да осъдим Общината, ако потрошим колата си в дупка
Автор: Екип Ruse24.bg 09:14 / 04.03.2010Коментари (0)869
© Ruse24.bg
Макар и трудно, не е невъзможно да осъдим общината или Агенция „Пътна инфраструктура" ако потрошим колата си в някоя от многобройните дупки по уличната или пътната мрежа. Това казва адвокат Михаил Екимджиев, председател на УС на Асоциацията за европейска интеграция и правата на човека.

Юристът дава и съвети какво да сторим, ако ни сполети подобна участ. „Преди всичко човек трябва да се опита по всякакви начини да обезпечи доказателства. Да се настоява пред органите на Пътна полиция, които ще бъдат извикани при евентуален инцидент, да отразят в протокола за пътно-транспортното произшествие, че именно то е причина или съпричинител на щетите и на инцидента. Хубаво е да има свидетели. Ако човекът е пътувал сам, а около него има офиси, магазини, да поиска координати на хора, които са видели произшествието. Може това да се окаже в един момент решаващо като подготовка на бъдещ процес. Въпреки че съдът е доста резервиран към приемането на снимки и записи като доказателство е добре да се направят. Поне в психологически план те влияят, така че добре е да има снимки с фотоапарати, с GSM-и, които по възможност да удостоверяват времето и мястото, на което са направени.

Според адвокат Екимджиев пострадалите шофьори могат да съдят общината или Агенция „Пътна инфраструктура" по Закона за отговорността на държавата и общините за причинени вреди, въпреки че по думите му, напоследък административните и гражданските съдилища си прехвърлят топката и бягат от гледането на тези дела. „За да си намалят професионалните ангажименти и работата, много съдии започнаха да приемат, че тази

© Ruse24.bg
отговорност - за дупките по пътищата, не е отговорност за административно бездействие по смисъла на Закона за отговорността на държавата и общините, а че това е непозволено увреждане, репарация, за което трябва да се търси по общия ред на непозволеното увреждане. Т.е. отива се на един по-тежък процес, при който задължително първоначално се плащат държавни такси, при който се плаща и за евентуални експертизи. И това значително оскъпява процедурата - т.е. нашите съдии умишлено бягат от прилагането на Закона за отговорността на държавата и общините, стеснявайки неговото и без това лимитирано приложно поле. Доста са препятствията, които един нормален човек трябва да преодолее, след като е попаднал в дупка - дупките продължават и по-нататък, в борбата му с българското правосъдие", казва Екимджиев.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: