Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Кампания "Попитай фармацевта" гостува в Русе в събота
Автор: Екип Ruse24.bg 11:37 / 12.06.2008Коментари (0)415
© Ruse24.bg
Националната пролетна кампания "Попитай фармацевта", която Българския фармацевтичен съюз стартира през месец май от Бургас, продължава тази седмица и в градовете Варна и Русе. Целта й е да популяризира правилната употреба на лекарствени продукти за заболявания и състояния, изискващи повишено внимание през сезона - пролетна умора, алергии, тютюнопушене, здравословен начин на живот и др. На най-оживените публични места в градовете, където се провежда кампанията, ще бъдат обособени кътове за консултации. Там хората ще могат да разговарят с магистър-фармацевти и да получат от тях безплатни фармацевтични консултации и информационни материали за употребата на различни лекарствени продукти. Така ще се повиши информираността на пациентите за правилната и икономически ефикасната употреба на най-масово използваните лекарствени продукти през сезона.

В Русе кампанията ще гостува в събота. Консултантски кътове "Попитай фармацевта" ще бъдат открити на централния площад пред общината и ще приемат граждани от 17.00 ч.

Там жителите на Русе ще могат да получат професионална фармацевтична консултация в непринудена обстановка, без да е необходимо да търсят аптека или от тях да се очаква да направят някаква покупка. През следващите седмици подобни прояви ще бъдат организирани и в Пловдив и София.

По този начин Българският фармацевтичен съюз иска да стимулира хората да се възползват от предимствата на професионалната фармацевтична грижа и да я търсят винаги, когато имат нужда. Посланието на кампанията, е Вашият фармацевт не е просто "продавач на лекарства", неговите съвети могат да Ви помогнат да избегнете нежелани лекарствени реакции, да определите кога самолечението е безопасно за Вашето здраве, да спазвате здравословен начин на живот, да изберете икономически най-ефикасната комбинация от лекарства, да употребявате предписаните ви лекарства правилно.

Българският фармацевтичен съюз вярва, че фармацевтите могат да допринесат допълнително за опазването на общественото здраве, тъй като ролята на аптеките е на здравни заведения, а не на търговски обекти. Затова е важно пациентите да знаят в какво се състои професионалната фармацевтична услуга и къде могат да я получат. Това са аптеките, които се притежават и управляват от магистър-фармацевт, чието медицинско образование гарантира, че гражданите ще получат съвети само на професионална основа, независимо от търговския интерес.

Въпреки масово-разпространеното мнение, употребата на лекарствени продукти не означава, че не можете да водите здравословен начин на живот. Тъкмо напротив, с развитието на науката се появяват все по-добри и все по-природосъобразни лекарства. Фармацевтите преминават задължителна програма за продължаващо обучение, за да могат постоянно да са отлично информирани за новите постижения, продукти и практики. А насърчаването на здравословния начин на живот е част от въведения от Българския фармацевтичен съюз стандарт за добра фармацевтична практика в аптеки. Вашият фармацевт може да Ви даде професионален съвет как да използвате лекарствените продукти, така че да водите по-здравословен начин на живот.

Самолечението е нещо, към което българите често прибягват. Фармацевтите най-добре знаят, че търсенето на лекарства по търговското им наименование не означава автоматично, че пациентите познават добре съответния лекарствен продукт. Затова е важно да отделите малко време и да обърнете необходимото внимание на въпросите, които Ви задава фармацевта. Той е длъжен да се опита да събере повече информация за конкретния случай, за да Ви даде компетентен съвет или предупреждение, когато това се налага. Фармацевтът може да прецени дали симптомите Ви представляват сериозно болестно състояние и в такъв случай да Ви насочи към незабавна лекарска помощ. Затова, когато прибягвате към самолечение, е особено важно да направите консултация с фармацевт и да му дадете възможно най-подробна информация.

Неправилната употреба на лекарства е една от основните причини за хоспитализацията на пациенти навсякъде по света. Причините за неправилната употреба са най-различни, но много често негативните последствия могат да се избегнат чрез кратка консултация с фармацевта. Дори да смятате, че сте наясно с приема на предписаното Ви лекарство, обърнете внимание на инструкциите на фармацевта. Ако те се различават по нещо от тези на лекаря, прегледайте още веднъж рецептата и не се притеснявайте да попитате отново - става въпрос за здравето Ви. Фармацевтът може да Ви каже и какви са нежеланите лекарствени реакции, в случай че сте пропуснали да уведомите лекаря си за други медикаменти, които приемате в момента. Ако професията Ви го изисква е важно да се информирате и за наличието на конкретни странични ефекти.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Парламентарни избори октомври 2024 г.
50-ото Народно събрание
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: