Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Кметът Пенчо Милков даде началото на първия за Русе Фестивал на драконовите лодки
Автор: Неда Узунколева 14:15 / 22.06.2024Коментари (0)1105
©
Днес в Лесопарк "Липник“ започна първият за Русе Фестивал на драконовите лодки. Той е организиран  от Община Русе и Сдружение "Драконови лодки“ под патронажа на кмета на община Русе. Фестивалът бе открит от Пенчо Милков и г-жа Уан Мин, съветник в посолството на Китайската народна репубика в България. Те изпълниха традиционния ритуал по боядисване на очите на драконите на лодките, с които започна състезателната част.

"Днес се сбъдва една голяма мечта, за която работим от няколко години. Фестивалът е не просто спортна проява, характерна за Китай и Азия, а събитие, учещо хората да създават  чувство на приятелство и на общност“, каза в приветствието си  кметът. Той изрази своята благодарност към китайското посолство за помощта, която оказва на Община Русе за провеждането на състезания с драконови лодки в Русе.

По думите на г-жа Уан Мин топлотата и гостоприемството са допринесли за успешните съвместни инициативи. Тя не пропусна да изтъкне и предимствата на общинската база в Лесопарк "Липник“, която спомага състезанията да преминат при отлични условия.

Откриването на фестивала бе уважено от заместник-кметовете на община Русе Борислав Рачев, Енчо Енчев и Димитър Недев, Ян Тиен —  секретар по образователната дейност, и Пън Ю — секретар по културната дейност в китайското посолство в България, директорът на ОП "Спортни имоти“ Лачезар Иванов, народният представител Иван Иванов, експертът към Министерството на младежта и спорта Елеонора Горубанова и общинският съветник Пламен Рашев. Присъстват множество русенци и гости на града.

В състезанието с драконови лодки се включиха 15 отбора – 12 с екипаж от 10 души и 3 с по 20 гребци, които трябва да изминат дистанцията от 200 м. Участниците бяха преминали предварителни тренировки.

Днес в 18:30 на сцената ще се качат специалните гости на фестивала – младите поп звезди Алекс и Влади. Час след тях присъстващите ще могат да се насладят на изпълненията на монголската група "IH TSETSN".

В неделя фестивалът ще продължи с културна програма от 10 ч., като час след това ще започнат полуфиналите в надпреварата с драконови лодки. Финалите ще са в 13:30 ч., а програмата на събитието ще приключи с награждаването от 14 ч.

Фестивалът предлага богата китайско-българска програма с музикални и танцови изпълнения, творчески работилници, занаятчийски изкуства, арт базар, демонстрации на бойни изкуства, атракции за деца, кулинарни изложби, места за храна и напитки и други забавления.

Община Русе организира допълнителен транспорт до Лесопарк "Липник“ с маршрут:

Централна ЖП гара – ул. Борисова – бул. Скобелев – бул. Липник – с. Николово – Лесопарк "Липник“ (обръщалото до малкото езеро) и обратно.

Часове на тръгване:

На 22 юни (събота):

От Централна ЖП гара – 10:00; 13:00; 15:00 и 18:00 ч.

От Лесопарк "Липник“ – 11:00; 14:00; 16:00 и 19:00 ч.

На 23 юни (неделя):

От Централна ЖП гара – 10:00 и 13:00 ч.

От лесопарк "Липник“ – 11:00 и 14:00 ч.

Курсовете ще се изпълняват от "Общински транспорт Русе“ ЕАД, като автобусите ще спират на всички установени спирки на градския транспорт по маршрута.

Всички редовни курсове по линията Русе-Николово-Долно Абланово-Просена ще се изпълняват с влизане в лесопарк "Липник“ с маршрут: Автогара "Изток", ул. "Потсдам", ул. "Никола Петков", ул. "Тулча", ул. "Доростол"/ул. "Плиска", бул. "Съединение", бул. "Цар Освободител", бул. "Липник", с. Николово, Лесопарк "Липник“, Долно Абланово, Просена и обратно. Часове на тръгване:

от Русе - Автогара "Изток“: 07:30; 09:30; 12:00; 14:00; 17:00; 19:00; 21:00 ч.;

от Николово: 10:10 ч.;

от Просена: 06:40; 08:30; 13:00; 15:00; 18:00; 20:00 ч.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
50-ото Народно събрание
Масови протести срещу цените на горивата
Избор на нов български патриарх
Лято 2024
Арестуваха Брендо
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: