Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Кметът свика щаба, свързан със снегопочистването в Русе
Автор: Екип Ruse24.bg 17:11 / 26.09.2012Коментари (0)1065
©
Кметът на Община Русе Пламен Стоилов свика днес първото заседание на Общинския щаб за координация на спасителните и неотложни аварийно-възстановителни работи (СНАВР). На него присъстваха зам.-кметът по комунални дейности Свилен Иванов, кметовете на кметства и кметските наместници в Община Русе, както и представители на фирмите, ангажирани със снегопочистването на общинската пътна мрежа. 

Анализ на дейностите по снегопочистването през зимен сезон 2011-2012 г. направи директорът на Дирекция "Обществен ред и сигурност" Спасимир Димитров. Той посочи, че е бил изготвен подробен план за зимно поддържане и снегопочистване на град Русе , входно-изходните пътища от РПМ в чертите на града и четвъртокласната пътна мрежа между населените места от общината. Планът е изготвен на базата на разчетите от "Методика за определяне на количеството техника за снегопочистване и зимно поддържане на градската и общинска пътна мрежа". Главните пътни артерии /булеварди/ и улици с интензивен трафик са били поддържани от техника разполагаща с устройства за третиране на пътната настилка с препарати и гребла със сравнително големи потенциални възможности за премахване на снежна маса. 

За първи е бил използван препаратът "Айсбигон" /магнезиев хлорид/, с доказан противообледителен ефект. С него е бил третиран и Централният площад, булевардите "Липник", "Хр.Ботев" и част от централните улици. Тесните улици в централната част на града и в кварталите са били поддържани от техника, която не разполага с устройства за разпръскване на третиращи препарати /основно от колесни трактори с гребла/. На тези места снегопочистването не е било особено качествено, поради липса на препарат за размразяване на повърхностния слой на пътя. Допълнително затруднение са създали и паркиралите по тези улици МПС / "Муткурова" , "Видин", "Неофит Рилски" и др./. Като слабост на миналогодишната кампания по снегопочистването беше отчетена и сравнително малката тротоарна площ която се почиства, причина за което е недостатъчния брой механизирана техника. Основните сили са били насочвани към ръчно почистване на спирки на градския транспорт, подходи към здравни и учебни заведения, площади и други важни учреждения. 

Що се отнася до подготовката за предстоящия зимен сезон беше докладвано, че:

Създадена е организация по събиране и обобщаване на информация за бедствия, аварии и катастрофи на територията на община Русе чрез поддържане на непрекъснато денонощно дежурство посредством дежурен по Общински съвет за сигурност при който има работна станция на тел.112 и "online" се получават сигналите за територията на общината.

Получената информация се събира, обобщава и докладва на дежурния по Областен съвет за сигурност. Предвидена е координация за своевременно получаване на информация за метеорологичните условия и нивото на р.Дунав чрез структурите /филиалите/ на НИМХ и АППД. Дежурният по "Общински СС" получава информация за пътната обстановка от дежурния по Областно пътно управление, дежурния на "Пътна полиция - КАТ" и от кметовете на населени места от Общината. 

Фирмите които са в договорни отношения с община Русе за снегопочистване и поддържане на Общинската пътна мрежа въвеждат денонощно дежурство през зимния експлоатационен сезон / 01.11. - 31.03/.

Ежедневно през този период дежурният по Общински съвет за сигурност предава по факс на дежурните на фирмите отговорни за снегопочистването бюлетина с метеорологичната прогноза.

Изводите които са направени след подробен и задълбочен анализ на дейностите от зимен сезон 2011-2012г.са следните:

Необходимо е създаване на предварителна организация за извършване на качествено снегопочистване и зимно поддържане на пътната мрежа включваща /план с разчет на техниката по маршрути, осигуреност с препарати за третиране, въвеждане на денонощно дежурство от диспечерски и водачески състав, непрекъснат контрол на извършваните дейности, много добра координация и взаимодействие между институциите за решаване на възникналите проблемни въпроси/.

Изготвена е справка за болните на хемодиализа, родилките и други лица от рискови групи от населените места /кметствата/ на Общината, които се нуждаят от спешна медицинска помощ. За транспортирането до здравни заведение извън населените места по местоживеене при усложнена зимна пътна обстановка са предвидени две машини с висока проходимост - верижен влекач - АТС и ЗИЛ - 131 /фургон/.

Основната част от сградите общинска собственост се отопляват чрез централно топлоснабдяване. За останалата част се осигурява течно и твърдо гориво. Чрез общинския бюджет, както и чрез делегираните бюджети на отделните здравни, социални и учебни заведения тези количества са обезпечени. 

Отпуснатите средства от Републиканския бюджет на Община Русе за зимен сезон 2011-2012 са 131 100лв. Финансови разходи за поддържане на пътната мрежа в рамките на Общината през зимния сезон 2011-2012г. са 1 300 856,57 лв. 

Предстои актуализиране на щаба за СНАВР при екстремални зимни условия и определянето на длъжностни лица от общинската администрация за ръководене и контрол на дейностите по снегопочистване и поддържане на пътната мрежа.

В програмата за снегопочистване са определени приоритетните участъци за снегопочистване и степенуване на пътищата от ОПМ. Дадени са приоритети на маршрутите на масовия градски транспорт, улиците и площадите, свързващи здравните и учебни заведения, детски градини и ясли, важни административни сгради, ЖП гари, пристанища, мостовите съоръжения и гробищните паркове.

Община Русе разполага със знаково стопанство. Предстои преглед на вертикалната сигнализация и възстановяване на липсващите знаци. Опреснява се и хоризонталната сигнализация. Разработен е вариант за отбиване на движението на тежкотоварни автомобили в локалното платно на бул. "България" от Дунав мост в посока София, като е предвидено снегопочистване на същото.

За настаняване на бедстващи хора и такива, които са останали временно без подслон, Община Русе има сключен договор с ТД "Приста" за ползване на хижа "Приста" - 100 места. Оборудван е и пункт и настаняване на бедстващи хора при усложнена пътна обстановка в с.Бъзън. Помещението е с капацитет 15 души и е снабдено с всичко необходимо за временно настаняване на хора . С помощта на БЧК се зарежда с чай и консервирани храни.

За МПС са предвидени паркингите при Западен парк "Приста", Дунав мост, локалното платно / 1,5 км / на бул. "България" в посока В.Търново и паркинга до крайпътното заведение "Ханчето" на главен път Русе - Разград.

За недопускане на неправилно паркирани МПС е предвидено поставянето на забранителни знаци за паркиране и промяна организацията на движение през зимния сезон по някой проблемни маршрути и улици .

До 20.10.2012 година, ще се възстановят всички знаци, забраняващи спирането и паркирането на превозни средства при снеговалеж.

Между Областно пътно управление и Община Русе има сключено споразумение за съвместно финансиране зимното поддържане на входно-изходните участъци от републиканската пътна мрежа в чертите на град Русе. Община Русе разполага с верижен влекач АТС. Същият е обслужен и е в добро техническо състояние. При необходимост може да бъде използван.

Извличането на закъсали превозни средства ще се извършва с високопроходима техника на Общината / АТС-59, КРАЗ-255, ЗИЛ-131 фургон, ЗИЛ-157 Фургон / в случаи на утежнена пътна обстановка. В зависимост от конкретната обстановка, може да се наложи да търсим помощ от ОУ "ПБЗН"-Русе. 

Фирмите, ангажирани със снегопочистването на общинската пътна мрежа докладваха за готовността си за предстоящия сезон. Те разполагат с необходимата за целта техника и инертни материали. Г-н Стоилов беше категоричен, че работата им ще бъде подложена на строг контрол. Кметовете и кметските наместници също споделиха затрудненията, с които са се сблъскали през миналата зима.

Предстои да бъде издадена заповед на кмета на Община Русе за осигуряване на нормални условия на живот през зимния експлоатационен сезон 2012-2013 г. До 20 октомври ще се проведе второто заседание на щаба за СНАВР.

Още по темата: общо новини по темата: 66
27.03.2013 »
10.03.2013 »
07.02.2013 »
03.02.2013 »
29.01.2013 »
27.01.2013 »
предишна страница [ 1/11 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: