Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Книга разказва историята на военния ни флот на река Дунав
Автор: Екип Ruse24.bg 17:42 / 31.07.2024Коментари (0)984
©
Фотоалбум с малко известни и дори непоказвани досега снимки и спомени на служили във флота предстои да бъде представен утре от 18.00 ч. в зала "Княз Александър I" на Регионалния исторически музей, съобщават от Общината.

Изданието носи заглавието "Българските военноморски сили на Дунав“ и негови автори са Йовчо Стоянов и Румен Кузов. По-рано през днешния ден с тях се срещна областният управител на Русе Драгомир Драганов, който активно съдейства за реализирането на инициативата. "Благодарение на труда Ви повече хора ще научат за ролята на Русе в изграждането на родните ВМС. Определено концепцията на книгата е добре обмислена, защото тя успешно оформя представата ни за този род войски, с който ние – русенци, особено силно се гордеем. Въпреки сложността на документалната литература, произведението е подходящо и за хора, които тепърва прохождат в материята, но определено имат интереси в тази област.

С препрочитането на всяка страница, читателят открива всеки път нещо ново. Всеки, който разлиства страниците, ще се окаже на едно удивително пътешествие назад във времето през пространството на славната ни военна история“, каза на авторите Драганов. Той посочи още, че ще продължи да подпомага реализирането и на други подобни родолюбиви инициативи.

Книгата е с общ обем от 180 стр. и съдържа близо 200 снимки и + от семейни архиви на офицери и матроси, служили във Военноморските сили на река Дунав, както и от техни наследници. Използвани са и три фотоса от музейната сбирка при Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“. Любопитен факт е, че книгата обхваща период от близо 130 години. Става дума за периода между 1879 и 2007 г. В албума са представени исторически материали, свързани и с други военни формирования на река Дунав, както и на батальона за наблюдение и свръзка.

Изданието си поставя за цел да представи в публичното пространство неизвестни фотографии и спомени, които да станат отправна точка за последващи проучвания, анализи и дебати по темата за Военноморските сили на Дунав.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Световна черна хроника
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Бюджет 2025
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: