Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Книга за европейските столици на културата ще бъде представена в Русе
Автор: Екип Ruse24.bg 16:16 / 22.03.2011Коментари (0)386
В рамките на 51-я Международен фестивал "Мартенски музикални дни" ще бъде представена книга за европейските столици на културата. Изданието е посветено на 25-годишнината на европейската инициатива, вдъхновена от голямата актриса Мелина Меркури.

Кои са били европейските столици на културата от 1985 година насам? Каква е идеологията на тази международна инициатива? Каква е процедурата по кандидатстване?
Всичко това читателят може да научи от книгата "Европейски столици на културата", издадена от Нира комюникейшънс по поръчка на Община Варна. Тя е резултат от тригодишния труд на Любомир Кутин, доктор по социология, с дългогодишен опит в културната администрация.

Изданието е своебразен пътеводител, който едновременно разказва и показва постиженията, събитията и дълготрайните последици, променили живота на милиони европейци. Богатата информация в книгата е предназначена за всички, които ще работят за приобщаването на милиони български граждани към тази европейска идея.
 
"Книгата е първото подобно издание не само у нас, а и в Европейския съюз и представя какво би могло да се случи в българските градове-кандидати. Най-важното е това да се случи по най-добрия начин, независимо кой ще е избраният български град", споделя съставителят на изданието Любомир Кутин. Съгласно регламента на инициативата "Европейски столици на културата" през 2019 година един български и един италиански град ще имат честта да получат престижната титла.

Премиерата на книгата "Европейски столици на културата" за Русе е на 23 март от 17.00 часа в Клуба на културните дейци в рамките на Международния фестивал "Мартенски музикални дни". Специално за целта ще гостува нейният съставител д-р Любомир Кутин. Мултимедийна презентация ще допълва и онагледява трайните ползи за 37 европейски градове, които са били европейски столици на културата в периода 1985-2009 г.
Изданието е дело на екип в състав: Любомир Кутин - съставител, Нина Локмаджиева и Людмила Димова - редактори, сътрудници - Диляна Филипова и Катерина Борисова, дизайн Емил Спасов. Рецензенти са проф. д.ф.н. Стилиян Йотов - преподавател по философия в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и доц. д-р Апостол Апостолов - преподавател по социология в Икономически университет - Варна.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Пожари 2024
Космическа надпревара
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Хороскоп за деня
Голямо количество радиоактивен метал е открито в Пловдивска област
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: