Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Кърлеж уби механик след грешни диагнози
Автор: Екип Ruse24.bg 09:40 / 29.08.2008Коментари (0)1062
© в. "Стандарт"
Марсилска треска, забравена у нас за цели 30 години до началото на 90-те, вкара в гроба 40-годишен корабен механик от Русе. Цели 9 дни лекарите от местната болница не могат да определят диагнозата на 43-годишния Борислав Тодоров. Докторите се лутат от бронхопневмония до левкемия.
Докато чака изцеление, Борислав Тодоров бавно гасне цели 22 дни в русенската болница. Умира на 23 юли в линейката на път за Военномедицинската академия в София. Връщат го обратно в Русе. Близките се чудят как да реагират и решават да не правят аутопсия - да не сквернят паметта му и да не търсят гарез на лекарите. Синът на Тодоров - Александър, и сестра му - Силвия Иванова, звънят в болницата, за да кажат, че не искат да пипат трупа на Борислав. Отговарят им, че аутопсията вече тече. "Това преля чашата. След всичко, което се случи в болницата, изглеждаше, че искат да прикрият следите на нехайството си", казва Силвия Иванова.

Трагичната одисея на корабния механик от "Българско речно плаване" започва на 27 юни, петък, 2008 г. Борислав се чувства неразположен, температурата му е 37-38 градуса.
В неделя, 29 юни, сестра му Силвия го води в спешния център на русенското ДКЦ 1, след като температурата продължава да се качва. Дежурните лекари предписват на Борислав антибиотик "Амоксиклав" и домашно лечение. Към 23,30 ч вечерта той отново отива в центъра - термометърът под мишницата му сочи 39,8 градуса. Лекарите го успокояват, че някои инфекции са особено упорити и трябва само да си пие антибиотика. На другия ден, понеделник, Тодоров отива на преглед при личната си лекарка Виделина Даскалова. Тя го преслушва и го съветва да продължи с антибиотика. Отхвърля идеята му да бъдат направени белодробна снимка и изследвания на кръвта.

До 2 юли той остава на легло, не сваля температурата под 38-39 градуса. Водят го в русенската многопрофилна болница. Приемат Борислав в инфекциозното отделение по спешност. Докато вървят първоначалните изследвания, той получава гърч и е настанен в интензивното. Направена му е и рентгенова снимка на главата. Според близките на нея личи лек мозъчен оток, който обаче лекарите не забелязват.

"Оттук започна истинският кошмар", уверява сестрата на Борислав. В 8 ч на следващия ден тя научава в болницата, че състоянието му е изключително тежко. Шефът на отделението д-р Любенов й съобщава, че в 11 ч е свикан консилиум, тъй като лекуващият екип няма представа какво се случва.
В 13,30 ч близките на Борислав са повикани в кабинета на шефа на интензивното. Д-р Любенов им съобщава, че с 99,9% сигурност Тодоров страда от левкемия.

На 4 юли, петък, в 9,30 ч става ясно, че Борислав няма левкемия.

На следващия ден състоянието на болния е още по-тежко, диагноза така и няма. Вечерта сестра му Силвия успява да се свържа с проф. д-р Пенка Илиева, експерт по инфекциозни заболявания в Плевен. Тя е във Виена, но на следващия ден идва в Русе. С нейна помощ на следващия ден 6 юли най-сетне на Борислав е поставена правилната диагноза: марсилска треска. Още по-страшното е, че заболяването предизвиква голям мозъчен оток, който не е забелязан от лекарите 5 денонощия и не е лекуван.

На 15 юли Борислав вече няма гърчове, но няма и реакции. В болницата няма преносим уред за електроенцефалограма, за да се установи настъпила ли е мозъчна смърт. Налага се близките да уреждат апарат от фирмата продавач. Уредът е докаран на следващия ден, изследването показва слаба мозъчна дейност. "Просто трябва да го чакате да умре", казва на близките завеждащата II неврологично отделение в русенската МБАЛ Нели Петрова, твърдят близките.

Близките правят всичко възможно, за да уредят преместването на Борислав във ВМА. От София искат етапна епикриза от русенската болница, за да се запознаят със състоянието на пациента. Шефът на болницата Вичев обаче отказва, твърди, че епикризата ще тръгне с хеликоптера, ако някой негов колега се интересува от състоянието на Борислав - да му се обади.

На 22 юли, когато хеликоптерът трябва да откара Борислав в София, в Северна България вали, а небето се цепи от мълнии. Транспортирането по въздух се оказва невъзможно. Затова Борислав е качен в реанимобил. По пътя към София обаче Борислав издъхва. Колата обръща към Русе - към същата болница, погубила мъжа.

Източник: в. "Стандарт"


Още по темата: общо новини по темата: 2
29.08.2008 »
29.08.2008 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: