Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Липсата на единен регистър спъва работата на психиатрите
Автор: Екип Ruse24.bg 09:55 / 05.02.2009Коментари (0)218
Буйстващ пациент счупи стъкло в Областния диспансер за психични заболявания в Русе. Само днес в мъжкото отделение бяха приети 3-ма души с агресивно поведение. Поради липсата на единен регистър за цялата страна обаче, психиатрите имат информация само за един от тях. За другите тепърва ще се търсят данни дали са били лекувани и дали са имали пристъпи и преди това.

От 22 години в България е забранено да се водят регистри на хората с психични заболявания, за да се запазят техните човешки права. Пациентите сами решават дали да постъпят за лечение, колко време да останат в здравното заведение, дали да продължат да си пият лекарствата, след като излязат. На тяхната воля се разчита дори и да отидат на контролен преглед. Това се отнася включително и за тези, които са имали агресивно поведение и могат да представляват опасност за себе си и околните.

"Знаем само за тези, които са минали през диспансера, но и за тях нищо не можем да направим, ако те не пожелаят сами да дойдат", обясни д-р Теменужка Матева - управител Областен диспансер за психични заболявания - Русе.

Затова в психодиспансера е ежедневие да се водят буйстващи пациенти с помощта на полицията. Тяхното задържане за лечение е сложна процедура, която включва и прокурорско разпореждане. За много от болните лекарите нямат информация заради липсата на общ регистър, което затруднява работата им.

"Не можем да преценим потребностите на обществото от полагането на психично - здравни услуги, трудно е да преценим какви лекарства да поръчаме, колко от тези хора имат нужда от психосоциална рехабилитация", каза още Матева.

Ние спазваме правата на пациентите с психични заболявания, като не ги диспансеризираме, но от друга страна се застрашава безопасността на останалите, коментира д-р Теменужка Матева. Затова според нея спешно трябва да се направи регистър поне на тежките случаи, за да не ставаме отново свидетели на убийства и отвличания от психично болни хора.

Източник: БНТ "Север"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Пожари 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в България
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: