Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Майка и син следват заедно в Русе
Автор: Екип Ruse24.bg 09:23 / 24.09.2013Коментари (5)3938
© Монитор
Майка на 57 г. и синът й ще търкат четири години заедно студентските банки в Русенския университет. Людмила Гочева и за 31-годишния й син Пламен ще учат една специалност - "Материалознание и технологии" и дори са в една група. В нея е и още един представител на рода - Десимир Скорчев, 28-годишният племенник на Людмила.

За майката и сина това ще е първото висше образование. Тази необичайна родова среща в коридорите на русенското висше училище естествено има своята предистория. Людмила цял живот искала да учи, но все не оставало ред за нея от задълженията към семейството и децата. Тя е родена в град Нови пазар, но съдбата решила да я отведе в Русе. Там родила и двете си деца - Пламен и Симона, която сега е на 26 г. и работи в София. Заради честото боледуване на децата семейството се преместило в Рудозем. Там Людмила работела като технически изпълнител в "Горубсо", а съпругът й бил енергетик и механик. Преди три години Людмила се върнала в Русе, за да гледа болната си свекърва, която починала. Сега 57-годишната студентка, пък се грижи за своята болна майка и не работи.

"Един ден, след като дъщеря ми завърши и второто си висше образование, ми каза: "Хайде, мамо, дойде и твоят ред да учиш", смее се Людмила. Естествено и съпругът, който винаги я подкрепял, нямал нищо против. "И да изкараш най-малко "Много добър" на изпита, мамо", заръчала дъщерята.

Изборът на специалността "Материалознание и технологии" пък станал под въздействието на сина Пламен. Той се явил първи на изпит и когато станало ясно, че есента ще бъде студент, на втората дата се явила майката.

"Изпитът беше тест по български език. Нямах проблеми с правописа - в "Горубсо" толкова много материали съм печатала, но ме затрудниха новите автори, които вече се изучават в училище. Нямах време да чета произведенията, затова в тази част на теста се затрудних", разказва 57-годишната първокурсничка. Тя подскочила от радост, когато чула оценката си - 4,80. Оказало се, че това е една от най-добрите оценки за тази специалност.

Смята, че след като завърши, може да се реализира в някоя частна фирма. "Ще взема диплома, когато стана на 61. Ако уча магистратура, ще завърша на 62. Времето е пред мен", смее се първокурсничката, която, по всичко личи, има силен дух и чувство за хумор. "И Пламен, и Десимир ходят на работа и са много уморени. Ако пропуснат някоя лекция, ще им давам записките", разсъждава като една всеотдайна майка и леля Людмила. Таксите за следването от 265 лв. на семестър ще ги плаща съпругът. Людмила знае, че ще бъде трудно на цялото семейство, но е сигурна, че си заслужава. "Толкова дълго чаках да дойде и моят ред", смее се амбициозната дама.

Изкарала цял куп курсове

Въпреки че не е успяла да завърши висше образование, Людмила не е преставала да се усъвършенства и да обогатява знанията си. След като децата пораснали, записвала различни курсове - за компютърна текстообработка, за шев и кройка, за готвачи и т.н. 

"Не мога да стоя на едно място. Всички тези знания са ми помагали с нещо в живота", разказва тя.

Наскоро завършила курс за развитие на малък и среден бизнес. След това разкрила фирма и изготвила проект за кандидатстване по европейска програма. "Тези дни трябва да стане ясно дали е одобрен. Ако отговорът е положителен, радостта ми ще бъде двойна", казва първокурсничката Людмила.


Източник: в. "Монитор"






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Голямо количество радиоактивен метал е открито в Пловдивска област
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Пожари 2024
Икономическа криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: