Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
"Мега мол Русе" може да тръгне към несъстоятелност
Автор: Екип Ruse24.bg 09:10 / 18.02.2014Коментари (2)1045
©
На 16-и декември 2010 г. с тържествена церемония бе осветена сградата на търговския център
"Мега мол Русе" е възможно да тръгне по пътя на процедурата по несъстоятелност. В момента лондонският клон на банка "Пиреос" е внесъл иск за започване на такова производство в Русенския окръжен съд. В края на януари в дружеството е назначен предварително временен синдик. Според последния публикуван отчет на "Мега мол Русе" АД към 2011 г. дружеството има кредит за над 41 млн. лв.

Предварителни мерки

От информация в Търговския регистър се вижда, че лондонският клон на банка "Пиреос" е внесъл в Русенския окръжен съд искова молба за стартиране на процедура по несъстоятелност на един от първите молове в града - "Мега мол Русе", който отвори врати в края на 2010 г. Причината са вземания по договори за кредит и за цесия. Банката настоява още за предварителни обезпечителни мерки, включително влизане на синдик в дружеството. В края на януари съдът излиза с определение по казуса, в което се казва, че са представени писмени доказателства, които доказват вземанията, както и че в съда се назначава предварително временен синдик, който ще трябва да надзирава дейността на мола и ще дава предварително съгласие за сключване на нови сделки.

Съдът е отхвърлил исканията на банката синдикът да поеме управлението на имуществото с мотив, че става въпрос за сериозно ограничение на дейността на "Мега мол" и вредите за него ще бъдат значителни, ако се окаже, че искането за стартиране на процедура по несъстоятелност е неоснователно. Решението може да бъде обжалвано и от двете страни на по-висока инстанция.

Пред русенския вестник "Утро" представителят на "Мега мол" Николай Дудев съобщава, че се водят преговори за прекратяване на процедурите срещу търговския център, тъй като активите му надхвърляли задълженията. До редакционното приключване представител на банката не беше открит за коментар.

Офшорна собственост

"Мега мол Русе" беше открит преди три години. Той е с площ от 18 хил. кв. метра, като обявената инвестиция в него беше за 25 млн. евро. Първоначално инвеститори и собственици на проекта бяха русенската "Мегахим" и European Convergence Development Company Limited (ECDC), като собствеността е била разделена поравно. В момента дружеството се управлява от офшорните компании "Синерджи маркетинг Лтд", регистрирана на Сейшелските острови, "И Си Ди мениджмънт лимитид", регистрирана на Каймановите острови, и кипърската "Асмита холдинг лимитид". Капиталът на дружеството е 5.2 млн. лв.

Последният публикуван отчет на "Мега мол Русе" в Търговския регистър е за 2011 г. В него се посочва, че компанията има дългосрочен кредит към Банка Пиреос - България, за над 41 млн. лв., като година по-рано е бил 38 млн. От финансовия отчет става ясно, че дружеството е получило дългосрочен инвестиционен кредит в размер на 24 млн. евро за реализацията на проекта. Срокът на усвояване е бил 30 септември 2010 г., но това не се е случило. Към края на 2011 г. двете страни не са постигнали договореност за удължаване на срока на усвояване на заема. По всяка вероятност българската финансова институция е продала вземането си на лондонския клон на гръцката банка, който сега се опитва да получи обратно отпуснатите средства. Към днешна дата няма информация какво е задължението на фирмата към банката.

Според отчета на "Мега мол Русе" за 2011 г. компанията е приключила годината със загуба от 3.155 млн. лв. при отрицателен финансов резултат от 0.477 млн. година по-рано. Приходите са били 1.231 млн. лв., като са се увеличили почти двойно.

През миналата година в процедура по несъстоятелност влезе и един от големите молове във Варна - "Варна Тауърс", заради задължения по кредит и към доставчици.

Източник: в.Капитал







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 18.02.2014 г.
0
 
 
А дано! Имаме си МОЛ РУСЕ,който е страхотен,като се започне от интериора.
0
 
 
Е,нямам думи.Русенските пишман съдии надминаха всички в угодничество и далавера.Борчлиите с над 41 мил.лева да не могат да да си приберат борча от пишман русенските далавераджии.Мега мол Русе,пълен та*ак.Един паметник на управленска,архитектурна и стоителна глупост.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Пожари 2024
Космическа надпревара
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Хороскоп за деня
Голямо количество радиоактивен метал е открито в Пловдивска област
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: