Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Месец на работодателите в РУ
Автор: Екип Ruse24.bg 15:04 / 24.09.2012Коментари (0)669
Бивши и настоящи студенти от
РУ "Ангел Кънчев":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
"Перманентен диалог между университета и бизнеса" беше водещото послание на проведената днес заключителна дискусия от кампанията "Месец на работодателите 2012" в Русенския университет. Модератор на срещата беше проф. Велизара Пенчева, директор на дирекцията за "Развитие, координация и продължаващо обучение", която организира събитието. Във форума се включиха ръководителите на всички факултети и двата филиала, директорите на Центъра за кариерно развитие и Центъра за продължаващо обучение, както и техни партньори от практиката. Областна администрация беше представена от зам.-областният управител д-р Адриан Райков, а Регионалната служба по заетостта от директора г-н Драгомир Николов.

"Висшите училища и бизнесът са взаимно свързани, защото сътрудничеството между тях е от взаимен интерес - каза ректорът проф. Христо Белоев при откриването на дискусията. Затова Русенският университет се стреми да работи така, че студентите ни да получават най-добра перспектива за заетост", заяви той. Проф. Белоев обясни, че под "бизнес" университетът разбира не само фирмите, но и всички публични администрации, социални, здравни и образователни структури, които са потенциални работодатели на висшите му кадри, както и негови партньори в подготовката на бъдещите бакалаври и магистри.

В изложението си д-р Райков акцентира върху устойчивото партньорство между Русенския университет и Областна администрация. Той посочи, че по-голяма част от експертите, работещи там, са възпитаници на университета, и че в Областна администрация има добре разработени стажантски програми, от които русенските студенти от няколко години активно се възползват. При представянето на Стратегическата рамка за развитие на Област Русе през 2014-2020 г. беше отчетен същественият принос на академичния състав на университета, особено при извеждането и разработването на приоритетите й. Беше подчертано също, че съвместните проектни предложения за финансиране от Областна администрация и университета ще осигурят значителна част от конкретните мерки за реализиране на стратегията.

Около 36 800 са били безработните в областите Русе, Разград, Силистра и Търговище в края на август, съобщи директорът на Регионалната служба по заетост, г-н Николов. Над 59% от тях са хора без квалификация и с ниско образование. Процентът на незаетите с висше образование е 8,5%, като 9,7% са концентрирани в Русе. По-голямата част от тях са квалифицирани в областта на обществените и правните науки, следват тези с висше техническо образование. Г-н Николов информира за действащите вече програми по Оперативната програма човешки ресурси, които разкриват перспектива за 700 млади специалисти до 29-годишна възраст да проведат стажове с 6-месечна и 9-месечна продължителност, за да удовлетворят изискванията на работодателите за придобит опит по специалността при кандидатстване за работни места.

В подкрепа мерките за преодоляване на младежката безработица и оптимизиране на сътрудничеството с бизнеса бяха отчетените от проф. Пенчева и деканите на факултетите активности. "В момента университетът реализира в партньорство с МОМН проект на стойност 950 000 лв. за провеждане на студентски практики през следващата година", съобщи проф. Пенчева. Тя информира и за подготвените от Електрофакултета, Транспортния факултет, Бизнес факултета и от факултет "Природни науки и образование" 4 проектни предложения за актуализиране на учебните програми в съответствие с изискванията на пазара на труда. Общата им стойност е 1,5 млн. лв.

Сред съществените постижения на кампанията бяха отчетени също активните и създали устойчивост форми на взаимодействие между факултетите, филиалите и специфичните за всеки от тях работодателски браншове, изградената информационна система "Кариери" от Центъра за кариерно развитие, която осигурява връзката между университета и неговите възпитаници, както и все по-разширяващата се практика на образователни модули в условията на фирми и организации, провеждани от Центъра за продължаващо обучение. 







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
Пожари 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Космическа надпревара
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: