Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Междинна отчетна среща на националната научна програма "Интелигентно растениевъдство" се провежда в Русенския университет
Автор: Екип Ruse24.bg 12:40 / 22.04.2024Коментари (0)1076
© РУ "Ангел Кънчев"
Днес в зала 2.101 на Русенския университет беше открита междинна отчетна среща по националната програма "Интелигентно растениевъдство“. Събитието се организира от Русенски университет "Ангел Кънчев“ и е посветено на представянето на напредъка в различните компоненти на програмата.

Конференцията бе открита от ректора на университета проф. д-р инж. Пламен Кангалов, който отправи приветствие към участниците.

’’Ние с гордост и радост поемаме ролята на домакини на това важно събитие. Всеки от нас, който е част от Русенския университет, усърдно и ангажирано прилага своите знания, умения и усилия в общата мисия да развиваме и да предлагаме иновации в областта на растениевъдството. Изпълнени сме с голямо удовлетворение от постигнатите резултати и прогреса до момента. Този успех се дължи на тясното сътрудничество, което ни позволява да работим ефективно и да достигаме до нови научни открития и приложни решения. Нека продължим да бъдем мотивирани и ангажирани в нашата обща мисия, да работим целенасочено и да стремим към нови висоти в развитието на интелигентното растениевъдство. Това е ключът към модернизацията и устойчивото развитие на нашето земеделие, което е от съществено значение за бъдещето на нашата страна.", каза проф. д-р инж. Пламен Кангалов.

Председателят на Общото събрание акад. Христо Белоев – почетен ректор на университета представи пред гостите Русенската Алма Матер, като отбеляза, че изследователската дейност е насочена върху седем направления и това е новата посока, в която е тръгнал университетът. Интелигентното земеделие е едно от седемте направления, които университетът развива. Имаме възможност да комуникираме, да дискутираме и да чертаем бъдещи цели. Трябва заедно и обединени да вървим напред, да си сътрудничим и да търсим нови възможности за работа, както и да си пожелаем бъдещи такива национални програми и проекти, каза още акад. Белоев.

Модератор на събитието е проф. д-р Владислав Попов, координатор на ННП "Интелигентно растениевъдство на МОН. Той подчерта, че една от интересните и полезни теми в програмата на конференцията е посещението на центъра на Русенския университет, който се занимава с дигитализацията в земеделското производство.

Сред гостите на събитието беше и проф. д-р Христина Янчева, председател на изпълнителния съвет на националната програма, която приветства участниците и посочи, че програмата е постигнала резултати, които ще бъдат от полза за цялото общество. Има разработени патенти и технологии, които ще се предложат на бизнеса.

В първия ден от конференцията бяха представени ключови теми, свързани с дигитални, IoT и роботизирани технологии в растениевъдството, диагностика и прогноза с изкуствен интелект, интелигентни системи за управление на земеделските процеси и ролята на изкуствения интелект и дигиталните технологии. Проведе се и дискусия, на която бяха обсъдени дейностите по комуникация и разпространение на научните резултати. Конференцията привлече значителен интерес от страна на научни институции, специалисти в областта на растениевъдството и дигиталните технологии, както и студенти и ученици.

Конференцията ще продължи и на 23 април, когато участниците ще имат възможност да се запознаят с дигиталните иновации в Русенския университет. Проф. д-р Ангел Смрикаров ще представи "Дигитализацията на Русенски университет – предизвикателства и иновации". Участниците ще посетят различни лаборатории и центрове, включително лаборатории за устойчиво интелигентно земеделие, 3D проектиране и моделиране, както и дигитална музейна експозиция.

Събитието ще завърши със заседание на Изпълнителния съвет на програмата, на което ще се обсъдят организационни въпроси и следващите стъпки в реализацията на програмата.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Водна криза
Сътресения в БСП и избор на нов председател
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: