Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Милков: В Русе има пространства, които могат да бъдат одухотворени с графити и стрийт арт творби
Автор: Екип Ruse24.bg 12:52 / 21.10.2024Коментари (0)304
©
Кметът на Русе подкрепи инициативата за повече улично изкуство в града

Събитието, озаглавено "Графити фестивал I Русе I Пристанище на 60 корабни статуи", е плод на усилията на сдружение "Екоарт" и е финансирано по Програма "Култура" на Община Русе. Участниците създадоха повече от 60 първоначални визии, като най-добрите от тях бяха подредени за публично представяне в края на миналата седмица.

Кметът на Община Русе, господин Пенчо Милков, изрази своята подкрепа за инициативата, като специално посети изложбата в края на фестивала. Той сподели: "В Русе има пространства, които могат да бъдат одухотворени с графити и стрийт арт творби. В момента мнозина свързват графитите само с това, че някой някъде се е подписал с гигантски подпис. Търсим и бихме подкрепили творец, който да създаде една прекрасна картина и ние всички бихме пазили подписа му", пише Dunavmost. 

Фестивалът привлече вниманието на международни артисти, включително Йоана Туджарова от Кьолн, Германия, и Гергана Попова от Виена, Австрия. От България се включиха Александър Цанев от София, както и местните таланти Иван Иванов Йоаний, Нина Лишовска и Мария Иванова, която е и директор на фестивала. Световноизвестният "баща на графичния дизайн" Сусумо Ендо от Япония беше почетен посмъртно чрез участието на сина му Ецуро Ендо, който изпрати творби от Финландия.

Повече от 30 ученици от различни русенски училища взеха активно участие във фестивалния процес. Сред тях бяха възпитаници на Националното училище по изкуствата "Проф. Веселин Стоянов", Английската езикова гимназия "Гео Милев", Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Пеньо Пенев" и Средното училище по европейски езици "Константин-Кирил Философ".

Творческите проекти бяха вдъхновени от богатото римско наследство на Русе и древното име на града - Сексагинта Приста, интерпретирано като "Пристанище за 60 кораба". Това тематично направление позволи на участниците да изследват връзката между историческото минало и съвременното изкуство.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Изграждане на Национална детска болница в София
Борба за влияние в Близкия Изток
Политически сътресения в Молдова
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: