Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
НАП Русе напомня за авансовите вноски за дължимите данъци
Автор: Екип Ruse24.bg 12:43 / 16.07.2013Коментари (0)307
© Ruse24.bg
Близо 4000 русенци, които формират доходи при наемни отношения, при граждански договори, при работа в земеделието, при уреждане на дивиденти и др., трябва до края на месеца да декларират размера им за второто тримесечие и да внесат авансовите вноски за дължимите данъци. До момента в офиса на НАП в Русе са получени 816 декларации по чл.55, ал. 1 от ЗДДФЛ и по чл. 201, ал. 1 от ЗКПО т. нар. Образец 4001. Задължението за нейното подаване е в сила от началото на 2013 г. Тя се подава 3 пъти годишно до края на месеца, следващ тримесечието, през което е получен дохода. За ІV-то тримесечие, данък не се дължи и съответно декларация не се подава.

Физическите лицата, които отдават помещения под наем на други физически лица и съответно сами определят и внасят дължимия авансово данък, през 2013 г. трябва да декларират дължимите авансови вноски с новата декларация. Например, за доходите получени през месеците април, май и юни 2013 г., следва да подадете Декларация-Образец 4001 и да платите дължимия авансов данък до 31 юли 2013г. 
 
Физическите лица, които отдават под наем имоти на фирми, не са длъжни да подават формуляра по чл. 55 от ЗДДФЛ. В този случай Декларацията-Образец 4001 се подава от платеца на дохода (фирмата наемател). Облекчение за фирмите-наематели на недвижими имоти от физически лица е, че през тази година те ще издават служебни бележки за изплатения доход на физическите лица само веднъж годишно, а не както беше досега за всеки месец. Фирмите са длъжни да внасят данъка, удържан авансово на хазаите - физически лица, веднъж на три месеца, а не както беше през 2012 г. ежемесечно. И в този случай за последното тримесечие на 2013 г. платците на дохода не следва да удържат и внасят авансово данъка. 

Изключение са гражданите с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност, които отдават помещения под наем. Те дължат авансов данък, едва когато получаваната през годината от тях сума надхвърли 7 920 лв. от всички източници на доходи на лицето и след приспадане на нормативно признатите разходи и дължимите осигурителни вноски за периода. 
 
Декларация-Образец 4001 се подава и от самоосигуряващи се лица, от земеделски производители и от фирми, изплащащи доходи, за които са длъжни да удържат и внасят данъци по реда определен в закона. В нея се посочват всички данъци , които са удържани при изплащането на нетрудови възнаграждения /напр. по граждански договори/, както и дивиденти в полза на физически и юридически лица. Всички земеделски производители, които през второто тримесечие на годината са получили субсидии и други доходи, са задължени да ги декларират и да внесат авансов данък върху тези доходи до края на юли. Когато платецът на дохода не е предприятие или самоосигуряващо се лице, декларацията се подава от лицето придобило дохода. В нея не се посочва удържаният данък за доходи от трудови правоотношения. 

Лицата, задължени да удържат и внасят данък при източника декларират дължимия данък за тримесечието с подаването на горепосочената декларация до края на месеца, следващ тримесечието т.е отново три пъти в годината. За последното тримесечие на 2013 г. платците на дохода не удържат и не внасят авансово данъка. 

Съществен момент, който ще важи само за тази година е, че до края на този месец такава декларация следва да се подаде и за доходи, които са били дължими към края на миналата година, но не са били изплатени. До 31 юли тези доходи се декларират независимо, че може още да не са изплатени.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
Пожари 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Космическа надпревара
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: