Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
На пазара на индустриални имоти е тихо
Автор: Екип Ruse24.bg 11:45 / 26.04.2009Коментари (0)297
Ако бумът в сектора на недвижимите имоти, който България изживя в последните години най-вече на пазарите за жилища, втори домове и търговски центрове, беше голям, то секторът на индустриалните площи напълно го пропусна. Този сегмент остава недоразвит, а инвеститорският интерес не е особено висок. Международни консултанти отчитат, че предлагането на модерни сгради е крайно недостатъчно, въпреки че ситуацията значително се е подобрила след присъединяването на България към Европейския съюз. Междувременно регистрираното повишение от 8% в наемните нива на индустриалните площи през 2008 г. прави София един от лидерите по покачване на разходите на ползвателите им на Стария континент.

За 2009 г. се очаква рязко понижение на икономическата активност в страната и сравнително бавно възстановяване, с перспектива за връщане към старите нива на растеж едва в началото на следващото десетилетие. Това неминуемо ще се отрази и в търсенето на наематели за логистични площи, се казва в доклад на консултантите от King Sturge.

България не е изключение. След силни години на търсене през 2008 секторът на индустриалните и логистичните площи в цяла Европа показва признаци на забавяне. Според експертите последствията от световната икономическа рецесия ще се изразят в увеличаване на вторичното предлагане за сметка на спекулативното строителство (без предварително определени наематели), което се очаква почти да спре заради липсата на финансиране на предприемачите и отказа им да строят.

Българският парадокс

Десетте последователни години висок растеж успяха да раздвижат всички пазари на недвижими имоти с изключение на този на индустриални площи. Резултатът е, че предлагането е силно изостанало от икономическата действителност и ползвателите на складови и индустриални помещения у нас трябва да плащат едни от най-високите наеми в региона на Централна и Източна Европа.

По наеми страната ни е сред първите 20 в Европа, показва докладът на Cushman & Wakefield "Индустриалните площи в света" за 2009 г. България се изкачва с 12 места в класацията на най-скъпите индустриални зони със среден наем от 79 евро на кв.м за година, или 6.5 евро на кв.м за месец. За сравнение, средната стойност на наемните нива в региона е 66 евро/кв.м. за година.

Търсенето в страната идва предимно от местни дистрибуционни компании и търговци на хранителни стоки на дребно. Пазарът обаче страда от липса на подходящи площи и от относително високите нива на отдаване под наем за големи промишлени площи, които варират между 48-66 евро кв.м годишно, сочат данните на King Sturge.

Бавното темпо на реформите и ограничената прозрачност на пазара продължават да бъдат пречка независимо увеличението в развитието на модерни логистични площи. Основните инвестиции за сектора в страната са от собственици за лично ползване, както и от т.нар. строителство по мярка, което се извършва за предварително определен наемател, показва анализът на King Sturge. През 2008 г. са регистрирани някои спекулативни инвестиции, но подобно при другите страни от Централна и Източна Европа, очакването е за временен застой при тях, докато търсенето отслабва.

Според индекса на Световната банка за ефективността на логистиката (Logistics Performance Index - LPI), който прави задълбочена оценка на логистиката и ограниченията, пред които са изправени пазарите, България се класира на едно от последните места в Европа, като оставя след себе си единствено Хърватия, Русия и Сърбия.
Индексът е формиран въз основа на критерии като митническо обслужване, търговска инфраструктура, ефективност на пристанищата, логистични услуги, информационни системи и вътрешен транзит, които са определящи дали дадена страна може да търгува стоки на време и най-ниска цена.

Индустриалните локации

Що се отнася до местата, в които може да става въпрос за пазара на индустриални площи в България, то те се ограничават до пет основни града - София, Пловдив наред с нововъзникващите Варна, Бургас и Русе.
И в двете пристанища - Варна и Бургас, се забелязва увеличаване на товаропотока през последните години, а Русе е най-значимото българско речно пристанище на Дунав. Подобрението на транспортните връзки към пристанищата, както и подобряването на инфраструктура и новите съоръжения подпомагат развитието.

Като цяло българската транспортна мрежа е сравнително слабо развита в сравнение със Западна Европа, проблем е лошо поддържаната пътна мрежа, която изисква и значителни инвестиции.

Централна и Източна Европа

Според Фердинанд Хлобил, управляващ отдел "Индустриални площи" в подразделението на Cushman & Wakefield за Централна и Източна Европа, регионът е със силно представяне в сравнение със страните от стара Европа, защото отбелязва ръст в двата основни показатели - изграждане и наемане на индустриални площи. Основен двигател за развитието му в последните години е било преместването на производства и центрове за дистрибуция от запад на изток, като очакванията са тенденцията да се запази поради факта, че 40% от населението на Европа живее в региона. Огромният потенциал на този пазар все още се подценява и въпреки глобалната икономическа криза все още се очаква растеж в средносрочен план, отбелязват от Cushman & Wakefield.


За разлика от този регион западноевропейските пазари са били по-отслабени, а наемните нива са били статични поради намалялото търсене през годината. Има и някои изключения като Швейцария и Италия, където е регистриран положителен наемен ръст - от съответно 6% и 4%.

Най-скъпите индустриални площи са в Западна Европа. В Лондон районът на летище "Хийтроу" е все още на първо място с цена от около 185 евро на кв.м за година. Дъблин и Женева са следващите в класацията с цени от съответно 157 и 144 евро на кв.м на година. Наемите в Дъблин всъщност са паднали през 2008, но второто място се обяснява със засилването на еврото спрямо британския паунд.

Полските градове доминират в списъка на пазарите, регистрирали най-голям наемен ръст. Краков има годишен ръст от около 39%, тъй като и предлагането е било оскъдно. Познан, Варшава и Катовице също показват високи нива от над 17% и заедно с Киев формират топ 5 на местата с най-висок наемен ръст.

Източник: в."Строителство градът"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Поскъпване на хранителните продукти
Отбелязване на Деня на Независимостта
Хороскоп за деня
Световна черна хроника
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: