Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Националният конкурс за млад театрален режисьор "Слави Шкаров" в Русе започна работа
Автор: Екип Ruse24.bg 19:38 / 20.06.2024Коментари (0)1241
©
Националният конкурс за млад театрален режисьор "Слави Шкаров“ организиран от ДТ "Сава Огнянов“ Русе стартира днес своята работа по ателиета. Бюрхан Керим, Деян Ангелов от Северна Македония, и Михаил Цанков са тримата финалисти тази година. Това съобщиха от Драматичен театър в Русе.

"Вече се стремим конкурсът да бъде с международно участие и с устойчива формула, като много добре се възприе формулата да е под формата на ателиета“, каза при откриването директорът на Русенския театър Боян Иванов. "По този начин младите режисьори имат възможност да се видят с конкретни хора от трупата, с които после да работят. Защото освен плакет и грамота, ние реализираме най-добрата идея през следващия сезон“, допълни Иванов.

"Благодаря, че семейството запазва инициативата вече толкова години и мисля, че добрите идеи трябва да се изтъкват и запазват. Радвам се, че нашия град е домакин на такъв конкурс за млади режисьори“, сподели кметът Пенчо Милков при откриването. Боян Иванов се обърна към него с предложение Националният конкурс за млад театрален режисьор от следващата година да влезе в Културния календар на Русе.

"Задачата ми беше трудна, защото постъпиха 11 качествени предложения“, коментира селекционерът Ина Шкарова. "Освен тези, имаше и други предложения заслужаващи сериозно внимание. Избраните имат различен професионален опит, като за мен това беше част от предизвикателството, за да живея с илюзията, че съм направила добрият. Темата е "Илюзии“ и точно тук, в тяхната позитивност, я припознах“, заяви Ина Шкарова.

Бюрхан Керим е завършил режисура и актьорско майсторство в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов“. Той ще представи пиесата "През пустинния град“ от Кинш ел Сар (по "Арабската нощ“ от Роланд Шимелпфениг).

Деян Ангелов от Северна Македония завършва режисура за драматичен театър в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов“, в класа на проф. Маргарита Младенова. В конкурса показва своя прочит на "Излезе ангел от мъглата“ – по текст на съвременния руски драматург Пьотр Гладилин.

Михаил Цанков завършва режисура за драматичен театър в НАТФИЗ, в класа на проф. Пламен Марков. Участие в конкурса му осигури пиесата "Иванов“ от Чехов.

В съпътстващата програма на конкурса е представянето на мемоарната книга на режисьора Станчо Станчев "Монолог на режисьора“ днес, от 18:00 часа. На 20 юни, от 19:00 часа гостува актрисата Весела Бабинова с моноспектакъла "Пистолет в торнадо“, като входът е с билети на Камерна зала. На 22 юни, от 13:00 часа ще има дискусия "Режисьорът като социална роля“, която ще разгледа мястото на младите режисьори не само в театъра, ами и тяхната социална роля.

Показът на тримата финалисти започва в 19:00 часа на 22 юни в пространствата на Доходно здание, а веднага след това е награждаването.

Бюрхан Керим, Деян Ангелов и Михаил Цанков ще бъдат оценявани от жури в състав: Ангелина Георгиева – театровед, Клаудио Гроза – драматург, Румъния и Ивайло Ненов – режисьор. Публиката също ще присъди своята награда, чрез гласуване в събота, а награда за "Актьорско постижение“ ще бъде връчена от Фондация "Косьо Станев“.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Водна криза
Сътресения в БСП и избор на нов председател
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: