Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Нов спад на птичите популации по Дунав
Автор: Екип Ruse24.bg 10:53 / 01.06.2012Коментари (0)339
©
Намаляване на повечето видове птици, които гнездят по Дунав, отчете първият етап на Дунавската експедиция, която се организира от международната природозащитна организация WWF. Най-силно са намалели колониите на малката бяла чапла и нощната чапла. Засегната е също така и популацията на сивата чапла. Единственият вид, гнездещ в чапловите колонии, който показва трайно повишаване на числеността за периода 2006-2012 г. е лопатарката.

Дунавската експедиция се организира за четвърти пореден път и нейната цел е преброяване на птичите колонии по крайбрежието на Дунав и дунавските острови. Тази година тя ще е на два етапа: първият започна на 25 май и приключи на 30 май, а вторият ще е в периода 13-18 юни.

"Причините за намаляването на популациите са две", коментира доктор Петър Шурулинков от Института по зоология към БАН.

"От една страна, сушата през март и април унищожи голяма част от местата за хранене на птиците в крайдунавските влажни зони. Така най-потърпевши от тях се оказаха тези, които се хранят с риба. За ниското ниво на реката значение имат и задържаните до късна пролет водни количества в язовирите при Железни врата, които бяха пуснати едва през последните дни. Паралелно с това, обилните валежи през последните седмици, съчетани често с бури и силен вятър, доведоха до значителна загуба на мътила и люпила на много видове птици. Включително бяха установени случаи на цели паднали тополи с десетки гнезда", обясни той.

"Все пак, данните са предварителни и е рано за категорични оценки, тъй като получените резултати все още не са обработени и анализирани финално", уточни Петър Шурулинков.

Известно увеличение на числеността на популациите се забелязва при немия лебед и сивата гъска. Относително висок е и броят на гнездещите белооки потапници. Причината е, че тези видове се хранят главно с водни безгръбначни и техните зони за хранене не са засегнати в толкова голяма степен от сушата през март и април.

На практика изчезнали са малките корморани в района на рибарниците Мечка, видяха още участниците в експедицията. От общо 30 до 50 двойки през изминалите години, в момента в района са останали 4-5. Причината е, че рибарниците, които в момента са отдадени на концесия, не са правилно стопанисвани, а са пресушени и засяти с царевица и други култури. "Смятаме да сезираме компетентните органи за това скандално нарушение, защото това е защитена зона от националната и европейската екологична мрежа Натура 2000, чийто режим е нарушен", коментира Петър Шурулинков.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Хороскоп за деня
Олиото стигна цената на зехтина
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Бури и градушки 2024
Избори в САЩ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: