Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Няма еднозначен отговор на въпроса дали банките имат право да увеличават едностранно лихвите
Автор: Екип Ruse24.bg 15:38 / 30.05.2012Коментари (0)547
© Ruse24.bg
Не може да се даде еднозначен отговор на въпроса дали банките имат право да увеличават едностранно лихвите по кредитите. Те трябва да бъдат преценявани за конкретна клауза от общи условия на конкретна банка. Това стана ясно от доклада на Татяна Йорданова - старши юрисконсулт в Областна администрация - Русе, изнесен по време на заседание на Областния съвет за тристранно сътрудничество днес. Докладът е резултат на задълбочен анализ на законодателството в тази област, а именно Закон за защита на конкуренцията и Закон за потребителския кредит. 

Според него, следва да се взема предвид и момента на сключване на договора, и да се прави преценка дали има несъответствие между индивидуалния договор и общите условия, както и съпоставка с конкретните икономически процеси. Такава преценка следва да бъде направена в хода на съдебно производство пред компетентния съд, като се вземат предвид всички доказателства и факти в тяхната съвкупност.

По време на заседанието, председателствано от заместник областният управител Веско Маринов, доклади изнесоха и Ирена Николаева - директор на дирекция "Инспекция по труда" - Русе, както и Драгомир Николов - директор на дирекция "Регионална служба по заетостта".

В своя доклад, г-жа Николаева представи резюме на Национална програма по безопасност и здраве при работа - 2012 година. В нея са заложени четири приоритета, които са както следва:

1. Гарантиране на правилното прилагане на законодателството в областта на безопасните и здравословни условия на труд
2. Насърчаване на развитието и прилагането на секторни стратегии
3. Управление на нови и по-големи рискове
4. Насърчаване на промените в поведението на работещите и работодателите към прилагане на подход, насочен към укрепване на здравето и работоспобността
Предвиждат се редица нормативни и законодателни мерки, благодарение на които да бъде подсигурено успешното изпълнение на заложените приоритети.

Г-н Драгомир Николов изнесе доклад за дейността на съветите за тристранно сътрудничество към дирекциите "Бюро по труда" в област Русе. От него става ясно, че през първото тримесечие на 2012 г. са проведени общо 6 заседания на Съвета за сътрудничество към ДБТ (по 2 във всяка ДБТ), като са приети отчети за дейността през 2011 г., План за работата за 2012 г., избрани са председател и секретар за 2012 г. На заседанията на Съвета към ДБТ Бяла и Русе са разгледани и подадени проекти по проект "Красива България".

Вторите заседания са проведени през м. март/април, основно свързани с обсъждане и оценка на депозирани заявки от работодатели, кандидатстващи по насърчителни мерки за заетост по ЗНЗ. 

И на двете заседания ДБТ е предоставила информация на членовете на Съвета за сътрудничество за резултатите от организирането и провеждането на обученията и усвояването на работни места по действащите схеми по ОПРЧР, представена е информация за целевите групи, принципите и приоритетите в политиката по заетостта през 2012 г. в НПДЗ, както и за състоянието и структурата на безработицата.

По време на заседанието беше решено и да се проведат работни срещи между представители на Дирекция "Регионална служба по заетостта", Дирекция "Инспекция по труда" и работодателските организации, на които експертите да подпомогнат работодателите при кандидидатстване по схема "Безопасен труд" на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: