Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Няма опасност от преждевременно запълване на депото за отпадъци в Русе
Автор: Екип Ruse24.bg 11:51 / 17.07.2009Коментари (0)294
© Ruse24.bg
Няма опасност от преждевременно запълване на капацитета на клетките за неопасни отпадъци на регионалното депо в Русе, съобщи Виолета Василева, началник отдел „Екология" в Община Русе. Депото е ново и функционира съгласно изискванията на българското и европейското законодателства в областта на отпадъците. Въведеното разделно сметосъбиране на територията на Русе допринася за намаляване количеството на постъпващите отпадъци за депониране. Евентуалното приемане на отпадъци от регион Бяла няма да стартира от 16 юли, както бе посочено в официално съобщение на Министерството на околната среда и водите. Но дори да започне прием на отпадъци, русенското депо има капацитета и възможността да ги поеме, заяви още Василева.

Към момента общините Тутракан и Ветово не транспортират битовите отпадъци, образувани на тяхна територия. В общинското депо се експлоатира само първата клетка за неопасни отпадъци /производствени и битови отпадъци/ нейният капацитет е на 50% запълнен. На територията на депото са изградени и още 2 клетки за неопасни отпадъци, 2 клетки за инертни и строителни отпадъци, както и 2 клетки за опасни отпадъци. На територията на площадката е предвидено изграждане на още 2 клетки за неопасни отпадъци.
Припомняме, че регионалното депо в Русе е въведено в експлоатация на 01.01.2006 г. Tо е изградено с финансовата помощ на Програма ИСПА на Европейския съюз (общата стойност за изграждането му е над 8 милиона евро), като 75% от средствата са предоставени от ИСПА, а останалите 25 на сто - от Републиканския бюджет. Община Русе бе включена в първия пакет за изграждането на 6 депа, които се реализираха на територията на България. От тях само две - Русе и Севлиево - имат клетки за опасни отпадъци.

 







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: