Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
ОДМВР-Русе направи отчет на дейността си през 2009-а
Автор: Екип Ruse24.bg 14:51 / 25.02.2010Коментари (0)803
©
Ръководството на МВР бе представено от комисар Милчо Енев, директорът на ГД "Охранителна полиция". На отчета присъстваха още областният управител на Русе Пламен Стоилов, административният ръководител на Окръжна прокуратура Огнян Басарболиев, ръководителите на териториалните звена на БОП, ГЗ, Център 112, Гранична полиция, ДАНС и др.

Статистически изходи за резултатите на областните дирекции на МВР в страната за 2009 г. нареждат Русенска област сред по-спокойните региони по отношение нивата на криминална престъпност, стана ясно на проведения днес отчет за работата на ОД МВР - Русе. Регистрираните престъпления по криминална линия са 3099. В общата разкриваемост на тези деяния е отчетен абсолютен ръст от 366 броя повече, приключени като разкрити са 1631. Допълнително от предходни периоди са установени още 370 престъпления. Забелязва се нарастване на криминалната активност на населението. Броят на заподозрените лица е 1422, от които 146 са непълнолетни. Заподозрени са още 422-ма извършители на престъпления, станали в минали периоди. В резултат на положения труд от страна на криминалисти, криминални експерти и разследващи, всички тежки посегателства против личността, извършени през 2009 г. в Русенско, са разкрити.

В структурата на криминалната престъпност доминиращо място заемат имуществените престъпления, а най-масовото е било кражбата, тя има дял от 55.6% от всички регистрирани за годината. Сериозно място сред посегателствата против собствеността е и това на грабежите като се забелязва завишение в регистрираните случаи, но пък значително е нарастнала разкриваемостта от 51.21% до 67.61%. Реализираните измами на територията на региона са намалели, след последните успешни удари на русенската полиция срещу извършителите на такива престъпления. През 2009 г. са образувани 35 досъдебни производства срещу 60 лица за престъпления свързани с наркотици. Статистиката сочи 147 непълнолетни лица като извършители на престъпления и тревожният факт, че те са автори на 11.62% от разкритите престъпления.

През 2009 г. има значителен ръст в разкритите икономически престъпления - 243 бр., с 13.7 % повече, като сред успешните разследвания са престъпления, извършвани от длъжностни лица, управители и представители на търговски дружества, на земеделски кооперации; документни престъпления; измами, свързани с набиране за работа в чужбина; прехвърляне на средства от сметките за доброволно пенсионно осигуряване, където са засегнати над 600 човека; документни престъпления, за издаване на свидетелства за управление на МПС; използване на служебно положение и др.

В резултат на ефективната превантивна дейност на полицейските служители рязко намаление, с близо 700, бележи броят на регистрираните пътнотранспортни произшествия по пътищата в Русенска област, въпреки значителното увеличение на трафика. В същото време заради агресивно и безразсъдно поведение жертвите на пътя са се увеличили с 20.

През годината служителите на ОД МВР - Русе успяха да реализират и поредица успешни акции по задържане на извършители на измами, както и пресичане или предотвратявана на такива случаи за стотици хиляди лева. Установени и неутрализирани са лица, занимаващи се с разпространение на наркотици. Вероятно в историята ще остане и разследването за подкуп и търговия с влияние срещу трима общински съветници от Русе, въз основа на което комисията „Кушлев" предяви най-големия имуществен иск от съществуването си до момента.

Директорът на ГД "Охранителна полиция" комисар Милчо Енев поздрави състава от името на ръководството на министерст

©
вото и даде положителна оценка за постигнатите резултати от служителите на ОДМВР-Русе през 2009 г. Като приоритетни задачи за изпълнение през настоящата година той очерта: изграждането на Шенгенска информационна система и обучението на състава за работа с нея; полицейското сътрудничество с Румъния и оптимизиране на взаимодействието по противодействие на трансграничната престъпност и работата в центрове за обмен на информация, в което всъщност русенската дирекция традиционно активно участва; издаването на новите лични документи; работата по безопасност на движението и намаляването на пътнотранспортния травматизъм и т.н. В обръщението си към ръководния състав на дирекцията комисар Енев подчерта, че ОД МВР - Русе е дирекция от особено значение за Министерството на вътрешните работи.

Изключително висока оценка за работата и благодарност за положените усилия от служителите на МВР в Русе, за това, че град Русе и област Русе е спокойно място за живеене, именно благодарение на тях, даде областният управител Пламен Стоилов. Той декларира подкрепата за ОД МВР - Русе от страна на ръководената от него администрация.

Положителна оценка за съвместната работа и постигнатите резултати даде и окръжният прокурор на Русе Огнян Басарболиев. Изказа висока оценка за професионализма на русенските криминалисти и полицаи, като посочи като изключително голямо постижение случаят с разкрито убийство от октомври, в резултат на положените чисто полицейски оперативни действия. Той информира, че по отношение противодействието на корупцията и злоупотребата с власт има успешно приключени над 5 дела срещу длъжностни лица - кметове, общински съветници и други на отговорни позиции, които са вече внесени в съда и работата в това направление ще бъде приоритет в съвместните действия през 2010 г.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Хороскоп за деня
Голямо количество радиоактивен метал е открито в Пловдивска област
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Пожари 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: