Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Област Русе се подготвя активно за предстоящия зимен сезон
Автор: Екип Ruse24.bg 13:33 / 19.10.2011Коментари (0)367
© Ruse24.bg
На 20.09.2011 г. бе проведено съвещание с членовете на Щаба за координация на спасителните и неотложни аварийно-възстановителни работи (СНАВР) при екстремални зимни условия, кметовете на общини от областта и ръководствата на териториални структури и ведомства, имащи отношение към подготовката и осигуряването на нормални условия за живот и работа на областта през Зимен сезон 2011-2012 г. 

Изслушани бяха доклади на кметовете на общини и участващите в съвещанието ръководители на териториални структури и ведомства за готовността им за работа през предстоящия Зимен сезон, както и на евентуални предложения и искания към компетентните органи и организации за подобряване на съвместната дейност. Обсъден бе проект на Заповед на Областния управител за подготовката на областта за работа при екстремални зимни условия през 2011 - 2012 г. и създаване на организация за почистване на снежната покривка по пътищата през зимния период. 

Към настоящият момент са извършени следните мероприятия:

- кметовете на общини са извършили актуализация на щабовете за координиране на спасителните и неотложни аварийно-възстановителни работи (СНАВР) при усложнена зимна обстановка.
- Областният щаб за координация на СНАВР на територията на област Русе при снегонавявания, обледявания, възникване на ледоход по р. Дунав и други екстремални зимни условия и другите щабове също са актуализирани. 

- Извършен е преглед на областния и общинските планове за защита при бедствия и областния план за провеждане на СНАВР при БАК и са уточнени силите на единната спасителна система /ЕСС/, които могат да бъдат използвани при усложнена зимна обстановка, задачите, които ще изпълняват и силите и средствата по общини и ведомства, с които ще ги реализират. Плановете за действие при усложнена зимна обстановка на териториалните структури на министерствата и ведомствата съгласно указанията са съгласувани от Областния управител. 

Към 17.10.2011 г. са съгласувани плановете на основните части на ЕСС и на ключовите и важни структури, организации и ведомства, които ще бъдат привличани допълнително при усложнена зимна обстановка.
Взимайки предвид анализа на моментната готовност на областта, направен на проведеното на 20.09.2011 г. съвещание и направените предложения за оптимизиране на работата по подготовката на областта за зимния сезон, Областният управител на област Русе издаде Заповед № ОМП 9500-690/27.09.2011 г. относно предприемане на превантивни мерки за намаляване на последствията за населението, осигуряване нормалното функциониране на инфраструктурата, снабдяването, услугите, създаване на организация за почистване на снежната покривка по пътната мрежа през Зимен сезон 2011-2012 г. и цялостната подготовка на област Русе за работа при екстремални зимни условия. В нея детайлно са разписани конкретни мероприятия, срокове и отговорници. Кметовете на общини и ръководителите на ведомства и организации бяха задължени да докладват за изпълнението на посочените в заповедта мероприятия, както и за окончателните резултати от проведената подготовка за зимния сезон в срок до 20.10.2011 г. 

Всички заложени мероприятия са с текущи срокове в процес на изпълнение. Към настоящия момент в горепосочената заповед е регламентиран краен срок за сключване на договори с предмет на дейност - снегопочистване и/или зимно поддържане за всички общини в област Русе. Всички общини, които все още нямат сключени договори, са в процедура по смисъла на Закона за обществените поръчки. След приключване на процедурата по ЗОП за избор на изпълнители, респективно наличието на договори, със заповед на областния управител ще се регламентира извършването на проверка на готовността за зимно поддържане на общинската пътна мрежа и снегопочистваща техника в областта. 

Проверката ще се извърши конкретно за наличността, готовността и техническото състояние на техниката за зимно поддържане на общинската и уличната пътна мрежа на територията на област Русе, собственост на общините и на фирмите изпълнители по договори с общините за Зимен сезон 2011 - 2012 г. Акцентът ще падне върху техническите възможности на фирмите за изпълнение на договорните задължения и евентуалното дублиране на машини на едни изпълнители по различни договори. 

В изпълнение разпоредбите на Наредбата граничните контролно-пропусквателни пунктове, с цел гарантиране безопасността при експлоатацията на ГКПП Дунав мост и във връзка с чл. 7а, ал. 1 , т. 6 от същата е сключен договор № 9600-53 от 14.10.2011 г. с изпълнител "Берус" ООД - Русе с предмет снегопочистване, опесъчаване и почистване в зоната на ГКПП - Дунав мост, включитлно пътническите и товарните терминали, прилежащите площи в района на граничната зона през зимен период 2011 - 2012 г.

Всички общини на територията на област Русе с изключение на община Ценово и община Иваново са уредили поддържането на РПМ в урбанизираните територии до края на настоящата календарна година посредством споразумителни протоколи с ОПУ - Русе. 

ЦСМП-Русе е осигурил превоз на болни на хронично хемодиализно лечение от територията на всички общини до областния център. В началото на месец ноември ще се проведе ново съвещание с членовете на Щаба за координация на спасителните и неотложни аварийно-възстановителни работи (СНАВР) при екстремални зимни условия, кметовете на общини от областта и ръководствата на териториални структури и ведомства. На същото ще се отчете изпълнението на Заповед № ОМП 9500-690/27.09.2011 г. за предприетите превантивни мерки за намаляване на последствията за населението, осигуряване нормалното функциониране на инфраструктурата, снабдяването, услугите, създаване на организация за почистване на снежната покривка по пътната мрежа през Зимен сезон 2011-2012 г.

Обобщавайки всичко гореизложено може да се изведе извода, че е създадена необходимата организация за подготовка на териториалните структури на министерствата и ведомствата, общините и щабовете за координация на СНАВР в областта за предстоящия зимен сезон. Има съгласуваност в действията, оптимизирана е координацията и взаимодействието между структурите. Предприети са конкретни мерки ръководствата на общините да стартират адекватни мерки и действия в рамките на своите компетенции за намаляване на последствията за населението и инфраструктурата, както и за осигуряването на нормален обществено-икономически живот при евентуална усложнена зимна обстановка през оперативен сезон 2011-2012 г.

 






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
Отбелязване на Деня на Независимостта
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: