Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Областният управител на Русе присъства на представянето на проекта "Като река"
© ОА-Русе
Поезията на български класици и съвременни поети в нов, необичаен и артистичен контекст бе представена тази вечер в музикалния аудиовизуален пърформанс "Като река". Сред гостите на събитието, което се проведе в пространствата на римския кастел "Сексагинта Приста", бе и областният управител Драгомир Драганов.

По неговите думи събитието е поредното доказателство, че една от емблемите на Русе е неговият културен дух. "Радостно е, че има хора като Вас, които в продължение на десетилетия създават сценично изкуство, което често пъти е спасителна глътка въздух от ежедневните проблеми", каза Драганов в обръщението си към режисьора на събитието Димитър Липовански.

"Ръководството на Областна администрация – Русе и лично аз като областен управител искрено ценим Вашия талант и всеотдайност, с които реализирате този проект, обърнат към акцентите на съвременния духовен живот. Независимо от експерименталната формула на подобно събитие, то не е самоцелно, а е симбиоза между красивото в различните видове изкуства", допълни Драганов. От своя страна Димитър Липовански сподели, че това е силно емоционален момент, който му напомня за първите реализирани идеи на това място преди 20 години, случили се с подкрепата на Ива Чавдарова.

"Днешното събитие е едно голямо предизвикателство, това, което ще видите е истински пърформанс, защото не е имало нито една репетиция", допълни Липовански и сподели, че инициативата обединява образци на българския поетически гении и ги представя в подходящата светлина за края на първата трета на 21 век.

Събитието се провежда с любезното домакинство на Регионалния исторически музей.Авторската музика на Николай Иванов – ОМ, творческият глас на Габриела Хаджикостова, слово, видеоарт и движение раждат безграничността на свободата в импровизациите им. Думите допълват музиката, музиката допълва думите.По един напълно различен начин е представена поезията на български класици и съвременни поети. Сред тях са Ботев, Вазов, Дебелянов, Гео Милев, Смирненски, Далчев, Вапцаров и Багряна в изненадваща среща със съвременниците ни Дамян Дамянов, Борис Христов, Стефан Цанев, Миряна Башева. Видеоимпресии сливат тела, лица, очи, музика, думи и чувства - фантазии, изградени върху произведения от

другата творческа битност на Николай Иванов – ОМ – живописта.Идеята, постановката и видеосредата е на Димитър Липовански. Самото събитие е на продуцентска компания "Персей", а проектът "Като река" е подкрепен по програма "Музика“ на Министерството на културата, 2024. Входът за всички, пожелали да се включат в мероприятието, бе свободен.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Отношенията София-Скопие
Борба за влияние в Близкия Изток
Секретна операция: Задържаха известен диригент за присвояване на много пари
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: