Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Областният управител върна решение на ОбС Борово
Автор: Екип Ruse24.bg 10:15 / 18.04.2012Коментари (0)694
©
Областният управител Стефко Бурджиев върна за преразглеждане Решение № 59 на Общински съвет - Борово от 28 март 2012 г. То касае предоставяне на мери и пасища от ОПФ за общо и индивидуално ползване. С Решение № 59 Общински съвет - Борово е дал съгласие за предоставяне на мери и пасища от Общинския поземлен фонд за общо ползване като е определил размера и местоположението им, таксата за ползване и срока за ползване, дал е съгласие за предоставяне на мери и пасища от Общинския поземлен фонд за индивидуално ползване като е определил размера и местоположението им, наемната цена за ползване, срока за ползване и начина, по който ще се отдават под наем мерите и пасищата - без публичен търг или конкурс, приел е годишен план за паша, приел е правила и задължения на общината и на ползвателя за поддържане на мерите и пасищата, възложил е на кмета на Община Борово да извърши необходимите действия, нужни за изпълнение на това решение, и е посочил, че решението е правно основание за общо ползване на мерите и пасищата за целите на чл.41 от Закона за подпомагане на земеделските производители.

В чл.8, ал.4 и чл.14, ал.7 от ЗОС е уреден начинът на разпореждане с имоти - публична общинска собственост. Предвид разпоредбата на чл.25, ал.1 от ЗСПЗЗ, съгласно която мерите и пасищата са публична общинска собственост, при отдаването им под наем е задължително да се спазва горепосочената процедура. Въпреки че ЗСПЗЗ е специален, той не изключва приложението на разпоредбите на ЗОС относно отдаването под наем за индивидуално ползване на пасища и мери - публична общинска собственост. При отдаването под наем на мери и пасища за индивидуално ползване освен правилото на чл.37п, ал.2 ЗСПЗЗ, налагащо изпълнение на изискванията по чл.37и - 37о от ЗСПЗЗ, предвид липсата на норма в специалния закон, изключваща приложимостта на общите правила на ЗОС, следва да бъдат съобразени и тези на чл.8, ал.4 и чл.14, ал.7 от ЗОС за извършването му чрез публичен търг или публично оповестен конкурс по реда, определен от общинския съвет в наредбата по чл.8, ал.2 от ЗОС. Това становище е застъпено в редица решения на Върховния административен съд: Решение №3209 от 07.03.2011 г. на ВАС по адм. д. № 14348 / 2010.г, докладчик съдията Кремена Хараланова; Решение № 15807 от 30.11.2011 г. по адм. д. № 11157/2010 на Върховния административен съд. Макар че посочената съдебна практика се отнася до старата редакция на чл.14, ал.7 от ЗОС: "Части от имоти - публична общинска собственост, с изключение на обектите, подлежащи на концесиониране, могат да се отдават под наем по реда на ал. 2 за срок до 5 години, след решение на общинския съвет, при условие че наемането им не пречи на дейността на лицата, които ги управляват.", тя е приложима и по отношение на новата редакция от 2011г.: "Свободни имоти или части от тях - публична общинска собственост, могат да се отдават под наем за срок до 10 години при условията и по реда на ал. 2 след решение на общинския съвет. Части от имоти - публична общинска собственост, които са предоставени за управление по реда на чл. 12, могат да се отдават под наем, при условие че не се възпрепятства осъществяването на дейностите, за които съответният имот е предоставен за управление." С изменението на разпоредбата на чл.14, ал.7 от ЗОС се променят единственото параметрите и на приложение, като се запазва цялостният и смисъл и цел. Предвид гореизложеното т.II.2. от Решение №59 е в противоречие с нормите на ЗОС, тъй като Общински съвет Борово е приел мерите и пасищата - публична общинска собственост, да се отдадат под наем за индивидуално ползване без провеждане на публичен търг или публично оповестен конкурс. 

Т.II.2. от Решение №59 е приета и в противоречие със Заповед №РД-09-116/21.02.2011г. на Министъра на земеделието и храните, издадена на основание чл.37н от ЗСПЗЗ. В заповедта, в раздела за общинските пасища и мери, в т.16 е дадено разяснение как да се отдават мерите и пасищата по чл.37п от ЗСПЗЗ. Там изрично е посочено отдаването им под наем или под аренда за индивидуално ползване да става чрез публично оповестен търг.

С оглед гореизложеното т.II.2 от Решение №59 е незаконосъобразна, поради което и на основание чл.32, ал.1 и ал.2, изречение първо от Закона за администрацията, във връзка с чл.45, ал.4, изр.1 и изр.2, предл.1 и ал.6 от ЗМСМА, вр. с чл.8, ал.4 и чл.14, ал.7 от ЗОС и чл.37п, ал.2 от ЗСПЗЗ и чл.31, ал.1, т.5 от Закона за администрацията, областният управител връща за преразглеждане взетото от Общински съвет - Борово решение.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: