Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Областният управител на Русе беше посрещнат сърцато от земеделска кооперация
Автор: Екип Ruse24.bg 14:24 / 17.10.2024Коментари (0)822
©
С изпълнение на български народни песни посрещнаха областният управител на Русе Драгомир Драганов в село Въръщи, окръг Гюргево. Там той посети земеделската кооперация "Вкус от Гюргевски вкусове“, като част от заседание на Съвместната българо-румънска земеделска работна група.

Кооперацията е една от най-големите в южната част на Румъния и често тя е давана за пример в сферата на сдруженията на земеделските производители. По думите на Драганов родното земеделие има много сериозен експортен потенциал и е сред двигателите на икономическия растеж. Според него е необходимо засилване на сътрудничеството между български и румънски фермери, както и проучване на възможностите за създаване на трансграничен кооперативен съюз, който ще улесни българските производители да навлязат и на румънския пазар. Също така Драганов постави акцент върху необходимостта от развитие на устойчиво селскостопанско производство, което да е в синхрон с най-съвременните европейски тенденции.

Затова обаче е необходимо най-вече насърчаване на научните изследвания в този сектор, отбеляза Драганов. Кооперацията, чиято зеленчукова продукция изцяло се закупува от веригата Carrefour, е с оборот от 3,3 милиона евро през изминалата година. Семейният бизнес е модел, който може да бъде адаптиран към условията на целия трансграничен регион Русе – Гюргево, сподели още Драганов. Кооперацията се състои от 150 семейства производители, от които 7 семейства са учредителите. Като добра практика за нулеви отпадъци от останала продукцията беше представен опита на цех за сушене на зеленчуци, намиращ се в близост до складовете на кооперацията. Сред готовата продукция са чипс от ябълки и тиква, сушени подправки и др.

Заседанието бе организирано от Областната администрация – Русе, изпълнителния директор на Асоциация "Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева и Окръжния съвет в Гюргево. Сред гостите на събитието бяха заместник-председателят на Окръжния съвет в Гюргево Кристиян Анкулеску, директорите на Областната дирекция на Държавен фонд "Земеделие“ Анета Карагьозова и Областна дирекция "Земеделие“ – Русе Владимир Тедески, експерти от Областната дирекция по безопасност на храните и Националната служба за съвети в земеделието, а също и редица експерти от Румъния.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Зима 2024/2025 г.
Изграждат нов реактор в АЕЦ "Козлодуй"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: