Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Образователната система в Русе бе обсъдена на среща между кмета и чуждестранни преподаватели
Автор: Екип Ruse24.bg 16:07 / 15.10.2009Коментари (0)319
©
Учители от Германия, Англия, Белгия, Испания, Полша, Турция и България се срещнаха днес с кмета Божидар Йотов и директора на дирекция „Култура и образование" Енчо Енчев. Преподавателите са на посещение в града ни като етап от работата си към Секторната програма „Коменски", дейност по програмата на Европейската общност „Сократ" и Центъра за развитие на човешките ресурси. Мотото на проекта, по който работят съвместно с ръководството и учителския колектив на ОУ "Братя Миладинови", е „Учене през целия живот". Една от основните цели на проекта е интеркултурното образование.

Кметът подчерта, че Община Русе има своите приоритети, като един от основните е именно здравето и обучението на русенските деца. Енчо Енчев направи кратко експозе за състава на училищата и детските заведения, начините и методите на работа в тях. Той посочи, че на територията на нашата община има 19 детски градини, в които се възпитават близо пет хиляди деца на възраст от 3 до 6 години. За тях се грижат 729 учители и непедагогически персонал. „27 е броят на общинските учебни заведения, в които учат 13 264 ученика. Имаме и звена за извънкласни занимания. Това са Ученическа спортна школа, Център за ученическо техническо и научно творчество и Общинският детски център за култура и изкуство. В Русе има 15 държавни училища и Национално училище по изкуствата" каза още Енчев. Той запозна присъстващите с начините за финансиране на различните училища.

Гостите проявиха засилен интерес към образователната ни система, като изказаха своето искрено възхищение от познанията на русенските деца. Те са били впечатлени от открития урок в ЦДГ „Чучулига", където малчуганите са показали изключителна подготовка и обширна обща култура. Те поискаха допълнителна информация за същността на помощното училище в Русе и как общината инвестира в учебните заведения. Чуждестранните участници в проекта недоумяваха защо в града няма повече частни училища. Гостите разказаха, че е практика в техните страни съществуването на много частни учебни заведения.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
Пожари 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Космическа надпревара
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: