Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
"Обществен съвет Русе": Архитектурното наследство на града ни е на път да изчезне
Автор: Екип Ruse24.bg 12:55 / 01.12.2013Коментари (0)473
Членовете на "Обществен съвет Русе" отправят питане към Общината, относно рушащата се архитектура на града:

Уважаеми господа,
Силно сме обезпокоени от факта, че архитектурното наследство на нашия град се руши, разграбва, опожарява и е на път да изчезне. Старите красиви къщи се превръщат в сгради - убийци. В миналото наричан "Малката Виена" заради забележителните си архитектурни шедьоври - реплики на виенски сгради, в които са застъпени стиловете Необарок, Модерн, Неокласицизъм, Сецесион и др., сега Русе постепенно се превръща в безличен треторазряден провинциален град със затихващи функции. Гостите на града, запленени и примамени от прекрасното ни историческо богатство, описано в пътеводители, брошури и стари снимки, са учудени от стряскащата действителност, която ги посреща по улиците на Русе. Олющени фасади, изтърбушени сгради, събарящи се балкони и покриви, някога красиви статуи, орнаменти, емблеми, раковини, маски, капители, сега изпочупени, напукани или в най-лошия случай липсват. Грозни метални скелета и подпори са дали опора на някогашните прекрасни къщи, които търпеливо чакат да бъдат ремонтирани. Известно ни е, че голяма част от тях са частна собственост, за която собствениците не се грижат, а Общината има ограничени правни възможности да се намеси. Знаем, че сте повдигнали въпроса за собствеността и стопанисването на въпросните сгради пред Националното сдружение на общините и очаквате предложението да бъде внесено за обсъждане в Народното събрание. Има ли развитие по поставения проблем? Каква ще е съдбата на сградите, докато чакаме това решение? Защо сградите - общинска собственост също са в окаяно състояние? Една от причините, която сме сигурни, че ще изтъкнете, е в липсата на средства, а може би просто за момента архитектурното наследство на Русе не Ви е приоритет.

Освен рушащите се сгради ни притеснява и фактът, че напоследък безразборното строителство на нови сгради съсипва уникалната архитектурна хармония от старинни постройки в централната част на Русе и не само там. Защо никой не се съобразява с общия дух на старата архитектура? Кой одобряващ проектите архитект е отговорен за зараждащата се пошлост? Защо Общината бездейства и не контролира обезличаването на града? Модерните строежи по главната улица "Александровска" не се вписват в ансамбъла от изящни фасади и нарушават аристократичната атмосфера, която цареше там в миналото. Въпрос на време е те да станат повече и да загубим уникалния архитектурен облик на нашия град. Процесът трябва да бъде спрян, защото от това страда имиджът на Русе, който има претенции за европейска столица на културата! Последното звучи смешно, на фона на описаната по-горе жалка картина. Очакваме да отговорите на нашите въпроси, защото те касаят цялата русенска общественост.

И не забравяйте: когато човек иска да направи нещо намира начин, ако ли не - намира оправдание! Намерете начин Русе да върне старата си слава на най-европейския град в България, за който Елиас Канети казва: "Всичко, което преживях по-късно, вече се беше случвало някога в Русчук!"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Голямо количество радиоактивен метал е открито в Пловдивска област
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Пожари 2024
Икономическа криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: