Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Община Русе - домакин на Австрийските музикални седмици
Автор: Екип Ruse24.bg 09:43 / 08.05.2012Коментари (0)510
©
От 9 до 12 май Русе за поредна година е сред градовете-домакини на Австрийските музикални седмици в България. Тазгодишното, 16-то поред издание, отново дава израз на тесните културни връзки в областта на музиката между Австрия и България. Събитието минава през девет български града - София, Пловдив, Русе, Велико Търново, Стара Загора, Шумен, Добрич, Бургас. В програмата му са включени 21 концерта. Специално за тях в страната ни гостуват близо 30 музиканти от Австрия.

В Русе първата програма е на 9 май от 20 часа, в бар-клуб "Канто" и се представя от дуото Catch Pop String Strong - две млади инструменталистки от балкански произход - Рина Качинари (виолончело), която е с косово-албански произход и Йелена Попржан (виола) от Сърбия. Те живеят и работят във Виена. И двете изпълнителки имат класическо музикално образование, но в изпълнителското си изкуство са изкушени и от традиционната балканска музика, шотландската народна музика и от поп музиката. През 2011 година дуото е отличено с наградата "World Music Advancement Award 2011" и е включено в програмата за стимулиране на млади таланти "New Austrian Sound of Music". Вход свободен.

На 11 май от 19 часа в Доходното здание е концертът на Симфоничния оркестър на Държавна опера - Русе. Програмата му включва три произведения: Вариации по мотив на Двойния концерт на Йоханес Брамс за голям симфоничен оркестър от Волфрам Вагнер; Концерт за виолончело и оркестър от Ерих Волфганг Корнголд и Симфония № 4 "Италианска", оп. 9 от Феликс Менделсон-Бартолди. Диригент е Найден Тодоров, а солист - многообещаващият млад австрийски виолончелист Атила Пастор.

Атила Пастор е завършил Университета за музика и сценични изкуства в родния си град Виена. Стипендиант е на фондациите "Хуго Волф", "Албан Берг", "Марта Соботка - Шарлоте Яначек", както и на федералното министерство. Участва в множество майсторски класове и курсове при водещи световни виолончелисти. Печели авторитетни международни конкурси, активно солира с големи оркестри. Наред с дейността си като челист, активно се занимава и с композиторска дейност. Наскоро в Женева е реализирана световната премиера на творбата му "Отражения". Билети за тази програма се продават на касата на Операта.

На 12 май от 19 часа в Клуба на дейците на културата Мария Червенлиева - пиано и Лилия Илиева - мецосопран, ще представят образци на австрийското песенно изкуство на 20. и 21. век. Вход свободен.

16 Австрийски музикални седмици се осъществяват под почетния патронаж на Негово превъзходителство Герхард Райвегер - посланик на Република Австрия в България, а в Русе те се реализират със съдействието на Община Русе, като част от събитията, посветени на кандидатурата на Русе за европейска столица на културата през 2012 година.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: