Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Общината очаква коментари по разработения проект "Аз, градът"
Автор: Екип Ruse24.bg 13:49 / 24.02.2011Коментари (0)436
© Ruse24.bg
Оформена е крайната рамка на проекта на Община Русе, с който тя кандидатства по Оперативна програма "Регионално развитие", Приоритетна ос 1 "Устойчиво и интегрирано градско развитие", Операция 1.1. "Социална инфраструктура", Схема за безвъзмездна помощ: "Подкрепа за създаване и промотиране на иновативни културни събития".
Идейната фаза на иновативното събитие бе разработена с широкото участие на всички заинтересовани страни - пример за пряка демокрация в подготовката на едно мащабно събитие, който е определена рядкост в ежедневната практика на общината.

Крайният резултат от широкия обществен дебат, който Общината успя да провокира и който продължи над 2 месеца, оформи окончателната рамка и съдържание на иновативното културно събитие - Фестивал за съвременна градска култура с окончателно заглавие «Аз, Градът», взаимствано от титула на една от одобрените за реализация проектни идеи.

Събитието съдържа пакет от 24 микропроекта в различни области на изкуството и културата, (аудиовизия, пърфърманси, инсталации, хепънинги, ателиета), основната част от които могат да бъдат разглеждани като алтернативни на "академичния" тип култура и почиват преди всичко на разбирането за културата като ключов социален фактор/мотив за съвременното развитие и интегриране на градските общности. Съдържанието се оформя от три основни тематични модула, които определят структурата на иновативното културно събитие. Всеки от тях обхваща по 8 микросъбития, разпределени балансирано в рамките на двугодишния период на реализация: "Градът край реката", "Отраженията на града" и "Ах, този...град".

Концепцията, получила одобрението на участниците в процеса на обсъждане на идеите, е подчинена преди всичко на принципите на социалното включване. В подготовката и случването събитието разчита основно на т.н. технологии на широкото участие, на новите публики и социални партньорства, като отваря границите между професионалисти и аматьори и предлага нови форми и алтернативи за социален диалог чрез изкуство.

Тази широка платформа на събитието без съмнение ще доведе до създаването на нови социокултурни практики, основани на толерантност и диалогичност и целящи преди всичко изграждането на нова градска идентичност и съзнание за обща принадлежност към ценностите на местната общност.
Реализацията на това събитие със сигурност ще доведе до повишавне на интереса и привлекателността на Русе като място за живеене.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
Пожари 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Космическа надпревара
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: