Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Общински съвет - Русе с помощ за развитието на литературно издание
Автор: Екип Ruse24.bg 16:38 / 24.10.2024Коментари (0)354
©
Решение за финансово подпомагане на единственото литературно и културно списание в региона – "Брод“ бе прието на днешното заседание на Общинския съвет. Предложението за осигуряване на финансова подкрепа бе внесено от д-р Росица Георгиева, началник на Регионалното управление на образованието – Русе. То беше подкрепено от всички общински съветници и ще осигури необходимите средства за отпечатването на новия брой на списанието, което от 2003 г. насам е важна културна платформа за местни автори.

Списание "Брод“ има дългогодишна традиция в издаването на поетични, белетристични и драматургични текстове, художествена критика и исторически изследвания, като също така представя стойностни преводи на произведения на автори от дунавските страни. Редколегията включва утвърдени фигури като главния редактор Нели Пигулева, ръководителя на издателска къща "Парнас“ Пламен Абаджиев и собственика на печатница "Авангард принт“ Светлозар Гиндянов, както и почетния главен редактор Иван Цанев – именит български поет и носител на множество национални и международни награди.

"Брод“ е наследник на русенския литературен алманах "Светлоструй“, както и на уникалния по рода си в България селски литературен вестник "Светлоструй“, издаван от Димитър Добрев в село Щръклево в периода 1928-1941 г. Списанието е единствената подобна платформа в Русе, която предоставя възможност за публикации на местни творци и представя нови, млади автори чрез рубриката "Находка“.

В своето изказване пред общинските съветници д-р Росица Георгиева подчерта, че неведнъж с различни общински ръководства е бил обсъждан въпросът дали Община Русе не е склонна да бъде съпричастна към такава важна за днешните и бъдещи автори и читатели дейност като издаването на литературно списание. "Примери за подобно полезно сътрудничество има в Бургас, където сп. "Море“ се финансира изцяло от Общината, която не само поема разходите по отпечатването на всеки брой, но и осигурява редакционен офис и възнаграждение на редактори на изданието. В град Казанлък Общината финансира изцяло литературното списание "Кула“. Това дава възможност на съответните издания да работят по-ползотворно, но и да постигнат прилична периодичност, например, от 4 броя годишно, което ги прави по-авторитетни, по-достъпни за талантливи местни автори и по-търсени за читателите“, посочи началникът на РУО-Русе. По думите ѝ списание "Брод“ не е единично, епизодично и еднократно явление, а замисълът е да бъде създаден и опазен задълбочен труд, който да отговаря на високи естетически критерии и потребности.

От своя страна Нели Пигулева заяви, че за първи път въпросът за едно литературно издание се поставя пред такава широка обществена трибуна. "Спорадичното издаване винаги крие много рискове. Издали сме поне 4-5 броя със собствени сили. Отказваме да приемем, че Русе няма да има свое собствено литературно издание. Нашата мечта е да излиза поне 4 пъти годишно. За нас би било най-добре това издание да влезе в бюджета на Общината и това ще осигури неговата стабилност и периодичност“, отбеляза главният редактор на списанието.

В подкрепа на предложението се изказа кметът Пенчо Милков, който сподели, че списание "Брод“ е било финансирано още през първата година от мандата му.  "Моето желание е да не се финансира само веднъж, а трябва да е за постоянно. Пишещите и четящите хора са на почит за настоящата администрация. Списанието ще бъде подпомогнато, молбата ми е догодина да сте по-амбициозни в издаването“, посочи кметът. Своята подкрепа за идеята изказа и зам.-кметът Енчо Енчев, както и общински съветници.

Според приетото решение на днешното заседание кметът на община Русе трябва да изготви и сключи споразумение в едномесечен срок за сътрудничество с главния редактор на сп. "Брод“. Споразумението предвижда осигуряването на 5000 лв., които ще покрият разходите по отпечатването на следващия брой с тираж от 300 екземпляра. Тези средства ще позволят на редакционния екип да продължи своята работа, като същевременно се отбележат значими културни годишнини, сред които 120-ата годишнина от рождението на Димитър Добрев и Змей Горянин.

Очаква се новият брой на "Брод“ да бъде представен пред културната общественост в Русе и други градове, както и на специални срещи-обсъждания в читалища, училища и библиотеки, което ще разшири неговото културно влияние и достъпност.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Изкуствен интелект
Зима 2024/2025 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Бюджет 2024
Лека атлетика
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: