Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Общинските съветници от ГЕРБ предлагат съвременна програма за пресмятане на местните данъци
Автор: Екип Ruse24.bg 14:22 / 15.04.2011Коментари (1)295
По време на пресконференция тази сутрин /15 април 2011 година/ председателят на Общински съвет - Русе доц. Васил Пенчев и председателят на ПК по ЗОРС в ОбС - Русе Свилен Иванов, общински съветници от групата на ГЕРБ, внесоха яснота по темата за такса "битови отпадъци" предвид някои неточности изнесени в общественото пространство във връзка с гласуването на промени в общинска наредба вчера в тази област.

Причината за промяна на такса "битови отпадъци" не е промяната в ЗМДТ, която касае данък "сгради".
Основният "двигател" за решаване на проблема Свилен Иванов се спря на провелата се вчера дискусия по относително сложна материя. През месец януари 2011 година общинска администрация - Русе е предложила на общинските съветници същата методика за определяне на такса "битови отпадъци". Приема се за облагане по - високото от отчетната стойност или данъчната оценка. Ние малко се подведохме тогава, отбеляза съветникът. Казано им е, че данъците и таксите ще се запазят до размера на миналогодишните. Решението е минало. Впоследствие обаче съветниците остават с впечатлението, че всички фирми са пострадали т. е. са им скочили до 10 пъти таксите. Затова е било толкова силно първото предложение на ГЕРБ за намаление. Предизвикан е дебат и е достигнато до решение. "Единственото законосъобразно нещо, което можеше да се направи е това, което направихме", подчерта Свилен Иванов. При другите предложения щеше да се наруши план - сметката, размера и пр., което се забранява от чл. 68 от ЗМДТ. Използва се възможността, дадена от закона за два начина на плащане. С удължаването на срока просто фирмите, които не са "минали" на количество, ще могат да го сторят и да посочат брой съдове за смет. Изчислено е, че това води до намаляване с 47 - 48 %. Материалът е внесен от работната група, създадена за решаване на проблема.

Свилен Иванов предложи удължаване на срока и за 5-те % облекчение /отстъпка/. нямаше да е справедливо, ако някой до 31 май се прехвърли на съдове за смет, а срокът за 5 % отстъпка е до 30 април. Така се дава възможност да има допълнително намаление. С този ход се дава възможност и на гражданите, неплатили до 30 април, да ползват тази отстъпка. По този начин ще се увеличи събираемостта на таксата. Това ще повлияе и на гражданите да си платят таксите, вместо да останат недобори за следващи години.

Държавните учреждения също са засегнати, при това с десетократно увеличение. Те също ще се възползват от промяната, приета вчера като се прехвърлят на количество. Таксата пак може да е по - висока, но с намалението ще се позволи да се отдели от всеки бюджет по - малка сума. Законово в средата на годината не можем да реагираме по по - добър начин, заяви Иванов. Предполагам, че и фирмите ще оценят максимума, който направихме.

Нещата с данъчната оценка и отчетната стойност са сложни при фирмите. При някои старите сгради са далеч от пазарната си стойност. Но не бива да се получава чак такова голямо увеличение, особено при сегашните условия.

Трябва да се промени методиката за определяне на местни данъци и такси в община Русе, каза Свилен Иванов. Това ще стане през есента. В същото време вече звънят от други общини, които питат как в Русе са решили този казус.
В заключение доц. Пенчев коментира ,че е необходима промяна на програмния продукт, ползван от отдел "Местни данъци и такси" в Русе за пресмятане на оценките и съответните такси. Сега той е под DOS и е стар. Там не може да се заложи за данъка едно, а за таксата - друго. Една и съща база се ползва и при двете вместо да има възможност за избор. Тази промяна трябва да се извърши още през тази година, за да не се получават проблеми и за идната. Промяната може да се извърши с помощта на Русенския университет, където има достатъчно квалифицирани компютърни специалисти.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
51 п.....общински съветници и още толкова общинари Много ми е любопитно как ми оцениха фирмената сграда от 225 евро кв м за миналата година на 817 евро -тази Моля г-н кметчето да ми го продаде на тази пазарна цена и ще му кихна 10 процента Пълни малоумници
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Пожари 2024
Космическа надпревара
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Хороскоп за деня
Голямо количество радиоактивен метал е открито в Пловдивска област
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: