Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Обявиха 13 октомври за Европейски ден на пътната безопасност
Автор: Екип Ruse24.bg 11:55 / 10.10.2008Коментари (0)211
© Ruse24.bg
13 октомври 2008 г. е обявен за Европейски ден на пътната безопасност, се разбра днес. Провежда се по решение на Европейската комисия в изпълнение на общата стратегия за намаляване броя на убитите при пътнотранспортни произшествия по пътищата на Европа. Основно внимание през настоящата година се обръща на безопасността на движението в населените места.

Високата аварийност в населените места и главно в големите градове, се дължи на: високата конфликтност на съществуващата инфраструктура и отсъствие на условия за равноправно участие в трафика на всички участници в движението; на неадекватно поведение, непознаване и неспазване на правилата от страна на пешеходците, както и на рисковото поведение на водачите, които се движат с превишена скорост, не  спазват сигналите на светофарите и пътните знаци, отнемат предимство на пешеходците и др.

Основната цел на европейския ден за пътна безопасност е да се повиши отговорността на гражданите и отделните институции към безопасността на движението, да станат достояние на по-широк кръг от хора най-добрите европейски практики, да се потърсят начини за постигане на по-добро разбирателство между отделните участници в движението, както и да се разботи заедно за по-безопасни пътища в Европа.
 
В тази насока ще се провеждат различни инициативи в страните на ЕС, а в заключителния етап на 13 октомври в Париж ще се проведе европейска конференция за пътна безопасност на тема "Безопасността на движението в нашия град". Основните направления, по които ще се води дискусията, ще бъдат:

- Какво е състоянието и какви са пътищата за подобряване на условията за движение и за взаимодействие между различните участници в движението в градовете: водачи на леки, товарни автомобили, на автобуси, на велосипедисти, мотоциклетисти, пешеходци /деца, възрастни, инвалиди и др./.
- По-добрата инфраструктура на града може да спомогне всички участници в движението  да  бъдат в по-голяма безопасност  чрез внедряване на средства и съоръжения за успокояване и обезопасяване на  движението, поставяне на специфични пътни знаци и др.
- Обучението, добрите, впечатляващи кампании, превенцията и контрола могат да подобрят разбирателството между различните участници в движението. 

Според статистиката на Европейския съюз, две трети от тежките пътни злополуки настъпват в населените места. През последните 6 години в населените места в България са регистрирани 35 920 тежки пътнотранспортни произшествия, при които са пострадали 44 184 граждани, от които 3006 са загинали. Основните видове злополуки, при които загиват хора в  градовете и селата са: "блъскане на пешеходец" – около 50%; "произшествия с единични моторни превозни средства" /от вида блъскане в дървета, стълбове и огради/ - 24%; сблъскване между МПС – 17%; блъскане на велосипедисти – 5% и др. Над 90 % от пострадалите пешеходци и 70% от пострадалите велосипедисти са блъснати в населените места.

В същото време темпът на нарастване на броя на автомобилите в страната е изключително висок. Той обаче не съответства на почти не променящата се пътна инфраструктура в населените места. Липсата на достатъчно паркоместа в градовете, недобрата организация на движението и недостатъчната самодисциплина у водачите създават много сериозни проблеми за транспортната и комуналната дейност в населените места. Затова е необходимо всички институции да се ангажират с проблема и да търсят решение.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: