Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Одобрена е актуализация на устройствения план на Русе
Автор: Екип Ruse24.bg 10:31 / 05.07.2008Коментари (0)757
© Ruse24.bg
На сесия на общинския съвет в Русе на 12 юни бе приета актуализацията на Общия устройствен план с генерален комуникационно-транспортен план (ОУП с ГКТП) на Русе. Разработката е дело на "Булплан" ООД - София. През годините за община Русе столичната проектантска фирма прави освен задания и проекти за изменение на Общия устройствен план и за подробен устройствен план на Централната градска зона, устройствени проучвания и програма-задание за преструктуриране и разширение на Източна производствена зона; Директивен устройствен план и регулационен план за етап I за изграждане на Безмитната зона на Русе; консултантски услуги и работи по информационното осигуряване на устройственото планиране, както и е била ангажирана с изготвянето на общинския план за развитие на община Русе.

Изготвено е задание, прието е на общински съвет, след проведена процедура за избор на проектант е възложено на "Булплан" - София, да изготви актуализацията на общия устройствен план. Разработката е дело на колектив с ръководител арх. Александър Петрович, а методически ръководител и вдъхновител е проф. Стайнов - един от корифеите на градоустройството у нас.

Проектът е разработен съгласно договор между община Русе и "Булплан" от 2003 г. На практика проектът обхваща територията в строителните граници на града, определени с ОГП от 1974 г., както и приградските територии, определени с решение на Общинския съвет от 2004 г., включващи село Басарбово, кварталите "Средна кула" и "Долапите", промишленото съсредоточие КТМ, местностите Слатина, хижа "Приста", Левента, Касева чешма и териториите до разклона за град Кубрат (кръстовището на път I-2 за Варна и път II-23 за Кубрат).

В плана са предвидени необходимите функционални устройствени зони.

Жилищните територии
Система за обитаване съдържа зони с висока, средна и малка етажност. В сравнение с предишния устройствен план в жилищните зони е ограничена общата площ на териториите за средно- и високоетажно жилищно застрояване. По този начин в комплексите, които трябваше да бъдат изградени по стария устройствен план, е планирано предимно нискоетажно строителство с по-висока категория на обитаване, тъй като това е една ниша, която в момента не е развита достатъчно в града. Това се предвижда за реализация в околоградските и крайградските зони. Средноетажното и високоетажното строителство се концентрира в централната градска част, там, където има възможност то да бъде уплътнено до нужните нива. Като крайградски формирования бяха предложени някои зони около града. Това са Касева чешма, старият изход за Разград и обвързване с териториите около кварталите в западна посока с развитие на нови жилищни територии за нискоетажно застрояване. Другите локализации в тази посока са районът около телевизионната кула и зад нея, районът около хижа "Приста" - това са условно бъдещи територии за развитие на нискоетажно жилищно строителство в рамките на града.

Зоните за обществено обслужване
са съсредоточени в градския център. Такава е зоната на цялата територия на север от бул. "Скобелев", в която е обособена територия с елементи на културно-историческо наследство. За нея се предвиждат специфични правила и нормативи за застрояване.

За обществените територии, поради пренасищането на центъра на града с административни функции, които е излишно да бъдат концентрирани само на една площ, в плана са предложени три нови градски подцентъра. В тях са локализирани подобни обекти. Обособени са нови градски административно-делови територии. Едната е в района на болницата и Парка на младежта, втората територия е разположена западно от "Метро" и третата е в т.нар. район на кв. "Веждата", югозападно от античния град Русе.

Териториите за озеленяване
Планът запазва основно териториите на сегашните градски паркове. Предвижда се съхранение и разширение на крайградските паркове - "Западен парк Приста" и парк "Липник". Нов градски парк ще се изгради в местността Кръста, южно от бул. "България". По препоръка на експертния съвет е предложено и възприето да бъдат отразени всички вътрешноквартални зелени площи, които имат обхват и значение, надхвърлящи рамките на жилищния квартал и могат да се използват като общоградска зеленина. Те са обозначени като площи - публична общинска собственост. По този начин се цели да се предотврати и тяхното евентуално застрояване, каквито примери има много в София.

С функция за озеленяване, спорт и атракции общината има амбиция да предложи разширяване на градската територия в посока Дунав, тъй като в участъка между хирургическия блок и територията, където се изгражда Зимовникът, брегът е естествено ерозирал и реката е навлязла навътре в градската територия.

Това е площ около 300 дка, която се предвижда да се отвоюва от реката и поради това, че тя граничи с Парка на младежта - най-големия градски парк - се предлага паркът да се доразвие със спортни атракциони и други обслужващи дейности, яхтено пристанище, хотелска част, развлекателни обекти.

Производствените зони
Зоните за производствени дейности са разделени основно на две групи обекти. Едната е за производствена зона, а другата съчетава безвредни производства със складово обслужващи, логистични и обществено обслужващи дейности. Втората част се разполага по входно-изходните магистрали на града. В нея влиза и територията северно от бул. "Липник", която постепенно ще загуби своя производствен характер и ще бъде със съвременни складове, шоурумове, обществено обслужващи дейности и т.н.

Съществена част на общия устройствен план са инженерните схеми и обезпечаване на територията. В това отношение не се предвиждат съществени промени, дотолкова, че градът има изградена инфраструктура и на този етап това, което е направено и го има като мощности, най-общо казано, задоволява капацитета. Предвиждат се допълващи обекти на инженерната инфраструктура. Това, което трябва да се направи, е по-скоро довършване на това, което не е изградено, а е предвидено по общия устройствен план, каза главният архитект на Русе арх. Симеон Рангелов.

Най-важната задача пред общината е градската пречиствателна станция за отпадни води и довеждащият колектор към нея. Необходимо е да се изгради участък от около 3 км с три помпени станции. Преди три години и половина по програма ИСПА общината е спечелила проекта, който е на стойност над 50 млн. евро.

Източник: в."Строителство градът"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: