Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Огнеборците съветват да бъдем по-внимателни по време на празниците
Автор: Екип Ruse24.bg 13:55 / 19.12.2008Коментари (0)175
© Ruse24.bg
Традиционните проверки през месец декември извършват служителите, работещи в звеното за пожарна безопасност и спасяване при ОД на МВР - Русе. Проверките са тематични в обектите, в които ще се организират коледни и новогодишни празненства, на територията на областта. Както знаете по традиция през този месец, с наближаването на празниците, се очакват събирания на големи групи от хора в дискотеки, ресторанти, хотели и концертни зали. При масовите събирания значително се увеличава опасността за живота и здравето на хората при пожар. Към момента инспекторите от държавния противопожарен контрол извършиха проверки на 21 броя обекти, в които ще се провеждат подобни мероприятия.

По време на проверките е обърнато особено внимание на условията за успешна евакуация в случай на пожар, наличието на уреди за първоначално пожарогасене, обезопасяването на отоплителните съоръжения, пожарното състояние на електрическите и вентилационните уреди, както и състоянието на пожаро-известителните и пожаро-гасителните инсталации. Практиката на пожарникарите сочи, че най-често допусканите нарушения от ресторантьорите и собствениците на заведения са:
- складиране на горими материали и амбалаж в стълбищата на втория (резервен) евакуационен изход;
- съхраняване на горими материали под или вблизост до електрическите табла;
- неизправности на евакуационни осветителни тела (остарели акумулаторни батерии);
- непроверени и необслужени пожароизвестителни системи;
- непроверени в срок пожарогасители.

От служителите на "Пожарна безопасност и спасяване" се извършват и проверки на знанията и готовността на персонала в обектите за действия при пожар, като с тях се правят инструктажи. При проверките в 6 от заведенията са констатирани нарушения на правилата и нормите за пожарна безопасност. За отстраняването им са предприети незабавни мерки - връчени са 4 броя задължителни разпореждания и има съставени актове за установени административни нарушение. Напомняме, че глобите за допуснати нарушения на противопожарните правила могат да достигнат до 2000 лева.
При направените проверки не са констатирани неизправности и нарушения, свързани с електрическите, отоплителните и вентилационни системи, с които най-често са свързани пожарите в заведенията за масово събиране на хора.
Успоредно с това огнеборците извършват и проверки в по-големите православни църкви и храмове в региона. Проведени са беседи с църковните служители, които ще участват в тържествените литургии по случай Рождество Христово.

Допълнителен акцент в превантивната дейност на пожарникарите през месеца са и битовите пожари. В повечето случаи те са резултат от неправилна употреба на отоплителни и нагревателни съоръжения. Огнеборците съветват да бъдем по-внимателни в отоплителния сезон. Анализът на "Пожарна безопасност и спасяване" при ОД МВР - Русе през есенно-зимния отоплителен сезон 2007-2008 г. показва, че пожарникарите от Русенски регион са ликвидирали 468 произшествия, срещу 174 за същия предходен период. Унищожени от пожари миналата зима са 2005 кв.м покриви и 4275 тона фураж. Нанесени са непоправими щети на 29 автомобила. Загинали са четирима граждани и са пострадали седем.

В периода на Коледните и Новогодишни празници рискът от пожари е свързан също и с неправилно монтирана украса и използването на пиротехнически изделия. Нерядко подобни инциденти водят и до трагични последици. Ето защо пожарникарите съветват да не държите запалени свещи близо до елхата или до други леснозапалими материали, защото коледните украси и декорации са лесно запалими. Поставянето на гирлянди и цветни хартии върху лампи или около нагревателни уреди също повиша риска от пожар в дома ви. През нощта задължително изключете светещата украса. Избягвайте натоварването на ел. инсталация. Редовно преглеждайте контакта, към който са включени коледните лампички. Децата не бива сами да палят бенгалски огън или свещички по коледното дръвче. При украсяването на елхата не трябва да се използват целулоидни и други лесно възпламеняващи се играчки и украшения, да не се използват свещи с открит пламък за илюминациите на елхата, да не се обгражда елхата или да се украсяват клоните й с памук и да не се устройват светлинни ефекти с употребата на химически вещества, бенгалски огън и други, които лесно могат да предизвикат пожар.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: