Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Ограничават скоростта на електрическите тротинетки в Русе
Автор: Екип Ruse24.bg 16:56 / 21.08.2024Коментари (0)1213
©
Максималната скорост за електрическите тротинетки е ограничена до 15 км/ч



Община Русе е подготвила предложение за изменение и допълнение на Наредба №18, касаеща обществения ред при използване на превозни средства в рамките на общината. Причините за тази инициатива са свързани с все по-нарастващото използване на индивидуални електрически превозни средства (ИЕПС), познати сред населението като "електрически тротинетки“, и повишения риск от инциденти с тях.

Нарастващата популярност на велосипеди, електрически тротинетки и други електрически превозни средства по пешеходните зони, тротоарите, площадите и парковете на Русе е в разрез със Закона за движение по пътищата, който забранява подобно движение в тези области. Световната здравна организация и международните агенции за пътна безопасност насочват вниманието към сигурността на пешеходците, поради което общината има отговорността да осигури безопасност за уязвимите участници в движението

Новото предложение цели да установи ясни правила и ограничения за движението на ИЕПС в границите на общината, като изрично се определят зони, където тези превозни средства ще бъдат забранени. Сред основните мерки е ограничението на максимално допустимата скорост до 15 км/ч за ИЕПС, с цел да се предотврати опасността за пешеходците и да се осигури безопасно движение както за тях, така и за водачите на тези превозни средства.

Конкретните забрани включват:

Пешеходни зони: Забранява се движението на електрически тротинетки и други ИЕПС в пешеходните зони на общината. Това са райони, предвидени само за пешеходци, където всяко моторизирано движение представлява опасност за хората.

Тротоарни площи: Забраната обхваща и всички тротоари, освен ако не са изрично маркирани като велосипедни алеи. Това е с цел да се предотврати рискът от сблъсъци между пешеходци и ИЕПС, които често се движат с висока скорост.

Пешеходни пътеки: Забранява се пресичането на пешеходни пътеки с ИЕПС. Водачите ще бъдат задължени да слизат и да бутат своето превозно средство, за да преминат безопасно.

Паркове и градини: В парковете и градските градини, където много граждани се наслаждават на разходки и отдих, движението на ИЕПС е забранено, освен по изрично маркирани велосипедни алеи.

Площади: Всички градски площади попадат под забраната за движение на ИЕПС. Тези пространства често са място за срещи и социални събития, което изисква максимална сигурност за пешеходците.

Детски и спортни площадки: Забранява се движението на ИЕПС в детски и спортни площадки, за да се гарантира безопасността на децата и спортуващите.

С предложените промени ще се въведат конкретни санкции за нарушителите. Глобите за неспазване на новите правила ще варират от 50 до 300 лева, в зависимост от тежестта на нарушението и степента на виновност на нарушителя. За малолетни нарушители санкцията ще бъде наложена на техните родители или настойници.

Въпреки вече направените законодателни промени, свързани с управлението на ИЕПС, не се наблюдава значителен спад в инцидентите, затова новите мерки се считат за наложителни. Допълнително, се предвижда органите на реда да имат правото да задържат като доказателствен материал индивидуални електрически превозни средства при установяване на нарушения, пише dunavmost.

Общинският съвет на  Русе трябва да вземе решение за приемане на новите изменения, които не изискват допълнителни финансови средства от общинския бюджет и са съобразени с правото на Европейския съюз.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Изграждат нов реактор в АЕЦ "Козлодуй"
Мачове на България за Купа "Дейвис"
"Времеубежище" на Георги Господинов спечели "Букър"
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: