Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Освобождават от здравноосигурително вноски граждани, пребивавали повече от 183 дни годишно в чужбина
Автор: Екип Ruse24.bg 08:40 / 08.11.2008Коментари (0)322
©
До момента 1100 лв. е най-голямата сума, възстановена от Териториалната дирекция на НАП - Русе на един от тези наши съграждани, които са пребивавали извън страната повече от 183 дни през календарна година за периода 1 януари 2000г. - 31 декември 2007 г., но са внасяли здравно-осигурителни вноски за своя сметка. Тия, които не са го правили от 1 юли 1999 г., но и не са ползвали в България медицинска помощ, заплатена от Здравната каса, пък могат да се освободят от задължението да внесат вноските за това време. Това са възможностите, които дава влезлият в сила на 8 април т.г. параграф 19 И от преходните и заключителни разпоредби на Закона за здравното осигуряване. За подробности по необходимите документи и условия, чрез които русенци могат да се възползват от това си право, разговаряме с Галина Пенчева, началник отдел "Обслужване" в ТД на НАП - Русе.

- Г-жо Пенчева, до момента колко наши съграждани са поискали да си възстановат парите от внасянети от тах здравни вноски, докато са били за дълго време в чужбина?

- Първо трябва да уточня, че сумата от 1100 лв. е уникална за нашия регион и вероятно сред най-големите в страната. С това искам още в началота да изтъкна, че всеки един случай е специфичен и се възстановяват различни суми. За жалост, вече има и няколко опита граждани да искат да им се върнат пари без въобще да са внасяли здравни вноски, докато са били в чужбина. Досега са подадени 530 декларации по § 19И за освобождаване от задължението за внасяне на здравноосигурителни вноски. След получаване на информация от НЗОК за ползвана или не медицинска помощ са възложени 348 проверки за установяване на обстоятелствата дали лицата отговарят на необходимети условията Приключени са 268 проверки, като след подадени искания за възстановяване на здравноосигурителните вноски, внесени за освободените периоди на 43 лица са възстановени 15 066 лв.

- Какви документи е необходимо да подават гражданите?

- Те трябва да подадат декларация за освобождаване от здравни вноски и искане за възстановяване на сумите в ст. 12 на ет. 6. в офиса ни на ул. „Църковна независимост" - 16. Декларацията или искането може да се изпрати и по Интернет, подписана с електронен подпис на специално създадените за това имейл адреси в сайта на Агенцията www.nap.bg. Документите се приемат в НАП и по пощата с обратна разписка. Декларацията и искането могат да се подадат и от упълномощено лице, без да е необходимо нотариално заверено пълномощно.

- Колко време продължава процедурата?

- Извършването на проверките зависи от получаване на информация от други институции, но срокът за приключването им е 30 дни. За да се ускори процедурата по възстановяване на парите, е най-добре към документите да се приложи удостоверение от областната дирекция на полицията, но се допуска и копие от задграничен паспорт, от който са видни датите на влизане и излизане от страната или документ, издаден от компетентните органи на съответната държава с точен превод на български език, извършен от заклет преводач. При възможност може да се приложи и оригинал или заверено копие на платежен документ за внесените здравни осигуровки в случай, че в информационната система на НАП липсват данни за извършените плащания.
 
- При какви условия нашите сънародници, работещи в чужбина, ще могат да ползват у нас медицинска помощ, ако решат сега да си възстановят парите от здравните вноски, внасяни до момента?

- Ако те решат да ползват здравни услуги, заплатени от НЗОК в България, ще трябва да възстановят здравноосигурителните си права, като внасят в продължение на 6 месеца здравноосигурителни вноски или заплатят еднократно сума в размер на 12 вноски върху минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица.

- Преди малко казахте, че всеки случай е специфичен - как може гражданите да получат необходимата им консултация по темата?

- Допълнителна информация за реда за освобождаване от задължението за плащане на здравни вноски, необходимите документи и попълването на декларацията може да се получи от Информационния център на НАП на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна. Българите, пребиваващи в чужбина могат да зададат въпросите си и чрез електронната поща на адрес infocenter@nra.bg.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
Отбелязване на Деня на Независимостта
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: