Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
От днес ветеринарните лекари спират издаването на документи
Автор: Екип Ruse24.bg 12:10 / 02.01.2011Коментари (1)434
От днес ветеринарните лекари спират издаването на документи и надзора на инфекциозни болести. След проведена среща на ръководството на БВС със зам.- министъра на земеделието и храните Цветан Димитров-стана ясно, че държавата иска отсрочка за сключването на индивидуалните договори с ветеринарните лекари. Именно затова от първи януари трябва да спре или да се извършва незаконно транспорта на животни. Държавните ветеринарно-медицински служби не са сключили индивидуални договори с практикуващите лекари. Това на практика означава, че те нямат право да издават ветеринарни свидетелства за превоз на животни, освен това лекарите не са задължени да осъществяват надзор и профилактика. Индивидуалните договори на държавата със специалистите трябваше да бъдат сключени докрая на септември. Въпреки сключеното споразумение между министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов и Българския ветеринарен съюз, с което още на първи отктомври министерството се ангажира да осигури своевременно условия за работа на лекарите и да ги включи, като активен партньор при подготвяне на законодателни промени, се оказва, че единственото направено по споразумението е изплащaнето на закъснели с месеци средства за профилактични прегледи и ваксинации. На последната среща в министерството, 29.12.2010, стана ясно още, че работна група вече е изготвила предложения за промени в законите, без по накакъв начин да е търсено партньорството на Българския ветеринарен съюз. А това също беше обещано, но още по- некоректното е, че за това ни беше съобщено между другото.

За пореден път ветеринарните лекари са поставени в ситуация да не знаят какви са и имат ли изобщо задължения към фермерите от първи януари. Това от друга страна ги притиска да не бъдат лоялни към други организации и обществени слоеве, но не по тяхна вина. Именно затова предварително съобщаваме, че спирането на работата от първи януари се дължи на нежелание или неосъзнати последици от страна на Министерството на земеделието и храните, а не на приумица на съсловната организация. Защото при издаването на ветеринарни свидетелства например, без индивидуални договори, ветеринарните лекари ще носят включително наказателна отговорност.

Блокирането на работата със сигурност ще създаде проблеми на производители и преработватели на храни от животински произход, а също и възможност за разпространение на болести поради липса на надзор, особено ако ситуацията не бъде разрешена и след първата работна седмица на 2011-та година.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Поредния случаи на липса на държавническо мислене у нас...
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Отношенията София-Скопие
Ружа Игнатова попадна под ударите на прокуратурата
Избори в САЩ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: