Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Отдел "Местни данъци и такси" информира за промени по ЗМДТ за 2011-а
Автор: Екип Ruse24.bg 11:01 / 04.02.2011Коментари (0)1484
© Ruse24.bg
Във връзка с настъпилите изменения и допълнения на Закона за местните данъци и такси /ДВ бр.98 /14.12.2010 г./, в Наредба № 20 на Общински съвет гр.Русе за определяне размера на местните данъци на територията на Община Русе, съгласно Решение № 1098/27.01.2011 г. на ОбС Русе и в Наредба № 16 на Общински съвет гр.Русе за определянето и администрирането на местните такси, цени на услуги и права на територията на Община Русе, съгласно Решение № 1099/27.01.2011 г. на ОбС Русе, уведомяваме:

Данъкът върху недвижимите имоти, таксата битови отпадъци и данъкът върху превозните средства за 2011 г. се плащат на две равни вноски от 1 март до 30 юни и до 30 октомври На предплатилите целия размер на данъка върху недвижимите имоти, таксата битови отпадъци и данъка върху превозните средства в срок от 1 март до 30 април, се прави отстъпка 5 на сто. За патентният данък за 2011 г. остават още три вноски - до 30 април, до 31 юли и до 31 октомври.

Имоти с данъчна оценка до 1680 лева вече ще се облагат с данък върху недвижимите имоти.

Нежилищните имоти на предприятията ще се облагат с данък върху недвижимите имоти и такса битови отпадъци на по-високата оценка от отчетната им стойност и данъчната оценка, определена по реда на ЗМДТ.

През 2011 г. се запазват размерите на данъка при придобиване на движимо и недвижимо имущество /2,2 на сто/, на данъка върху превозните средства, на патентния данък, на данъка върху недвижимите имоти на граждани, действащи през 2010 г.

За 2011 г. е прието данъкът върху недвижимите имоти на граждани да е 1 на хиляда върху данъчната оценка на имотите, а данъкът върху недвижимите имоти на предприятията 1,3 на хиляда върху по-високата оценка от отчетната им стойност и данъчната оценка, определена по реда на ЗМДТ.

На основание Решение № 1097/27.01.2011 г. на ОбС Русе е определен размерът на таксата битови отпадъци за 2011 г. За гр.Русе са определени 1,2 на хиляда върху данъчната оценка на недвижимите имоти на граждани и 4,0 на хиляда върху по-високата оценка от отчетната стойност и данъчната оценка, за недвижимите имоти на предприятията.

Въвежда се нов местен данък-туристически данък, с който обект на облагане ще са нощувките в средствата за подслон и местата за настаняване, по смисъла на Закона за туризма. Същият ще се внася от лицата, предлагащи нощувки до 15 число на месеца, следващ месеца , през който са предоставени нощувките. Изискване е размерът на данъка задължително да се посочва в документа, издаден на лицата, ползващи услугата.

От тази година прехвърлянето на собствеността върху МПС задължително ще се извършва след представяне пред нотариусите на издаден или заверен документ от общината /отдел "Местни данъци и такси"/ за платен данък върху превозното средство по ЗМДТ. Същият документ ще се изисква и при годишния технически преглед на превозното средство. За Община Русе е прието това да бъде оригинал от квитанция за платен данък върху превозното средство, издаден по образец за този вид данък и заверен с печат. При наличие на неплатени задължения за минали години /което ще бъде отразено в квитанцията-оригинал/ за прехвърляното или преминаващо технически преглед превозно средство, ще се изисква удостоверение за липса на задължения за въпросното МПС, издадено от отдел "Местни данъци и такси".

За новопридобити нежилищни имоти на предприятия или промени в обстоятелства за облагане предприятията ще подават декларация по чл.17 от ЗМДТ до 30 юни 2011 година. След този срок ще се подава само декларация по чл.14 от ЗМДТ.

Съгласно чл.128, ал.5 от ЗМДТ за маловажни случаи на административни нарушения по ЗМДТ ще се налагат глоби от 10 до 50 лева с фиш.
Напомняме още, че:

На основание допълнение на чл.16, ал.7 от Наредба № 16 на Общински съвет Русе, прието с Решение № 1032/18.11.2010 г. на ОбС Русе, освобождаването от такса битови отпадъци на недвижими имоти през 2011 г. ще се извършва при условие, че са заплатени задълженията от данък върху недвижимите имоти и такса битови отпадъци за тези имоти за 2010 г. и минали години.

Лицата, които са извършили продажба или са бракували МПС, следва да подадат заявление в отдел "Местни данъци и такси", намиращ ул."Котовск" № 1, придружено с копие от договора за покупко-продажбата на МПС или талона с прекратената регистрация при бракуване , с което да бъдат преустановени начисленията за данъци, за периода през който вече не са били собственици.

За невнесените задължения по ЗМДТ от минали години, се начисляват лихви и за същите ще се прилагат процедури за принудителното им събиране по реда на ЗМДТ и ДОПК, чрез НАП, Частни и държавни съдебни изпълнители. Съгласно Данъчно осигурителния процесуален кодекс, невнесените задължения от минали години, следва да бъдат погасявани по реда на възникването им, заедно с начислените лихви.

За дължимия данък върху недвижимите имоти и такса битови отпадъци за 2011 г на лицата ще се изпратят съобщения. Заплащането на задълженията може да се извършва в касовите салони след предоставяне на ЕГН на задълженото лице, без да се представя съобщение. В тази връзка искаме да уведомим, че е в процес на работа създаването на възможност за проверка на задължения от данъци и такса битови отпадъци в сайта на Община Русе.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Голямо количество радиоактивен метал е открито в Пловдивска област
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Пожари 2024
Икономическа криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: