Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Отдел "Защита на потребителите" се отчете за юни
Автор: Екип Ruse24.bg 11:49 / 08.07.2011Коментари (0)469
© Ruse24.bg
През изминалия месец контролните органи от отдел "Защита на потребителите" извършиха общо 168 проверки. Посетени са 7 средства за подслон и места за настаняване, проверени са водените в тях регистри на настанените туристи и реализираните нощувки, както и изпълнението на изискванията на ЗМДТ относно туристическия данък и подадени декларации за броя на леглата.

В 23 новоразкрити обекта e извършен превантивен контрол. Проверени са 22 търговски обекта на открито, разположени върху терени общинска собственост, относно наличие на разрешения за ползване на мястото и заплатена такса за заета площ.

Тематичните проверки по заповед на кмета на общината за контролната дейност /на обекти към басейни, траурни агенции и търговски обекти за детски стоки/ са общо 23, като не са открити съществени нарушения на нормативната уредба.
Посетени са 13 обекта във връзка с подадени жалби и сигнали на граждани. Текущите проверки са 80.

11 са разгледаните жалбите на потребители за рекламации на стоки и услуги. Две от жалбите са подадени през месец май 2011г., останалите са постъпили през юни 2011г. Постигнатите резултати в отговор на постъпилите жалби са следните: за повторно дефектирал мобилен телефон, за готварска печка и изработка на очила потребителите са удовлетворени чрез замяна на стоките с нови или връщане на заплатените суми; за рекламиран лаптоп с неработеща батерия търговецът е заменил консуматива безплатно с нов. Потребителят не е удовлетворен, тъй като желае връщане на сумата за уреда, но претенцията е без основание. По жалба относно завишена сметка от водно дружество търговецът я счита за неоснователна, поради подадени неверни данни от потребителя. Една от жалбите относно изискване на такса за допълнителна услуга е в компетенциите на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, където е препратена за разглеждане по законосъобразност. В момента се работи по пет жалби на потребители, по които са извършени проверки, но няма окончателни решения.
Извършени са и проверки от контролните органи по един сигнал на гражданин относно нарушения на разпоредбите на Наредба № 5 на Общински съвет-Русе, като са съставени два акта за нарушение.

59 са актовете за административни нарушения, от които 41 са за нарушения на ЗЗП, 16 са по Наредба № 5 на Общински Съвет-Русе, два са за неизпълнение разпоредбите на Закона за туризма.

Най-често срещаните нарушения са за необявени продажни цени и цени за единица мярка на предлаганите за продажба стоки, липса или непълна информация за работно време, отговорно лице, фирма, и др., както и липса на уведомление за вписване в информационния масив на стационарни обекти.
Издадените през месеца наказателни постановления са 46 - 31 по Закона за защита на потребителите, 14 по Наредба № 5 на Общински съвет-Русе, едно по Закон за туризма. На нарушителите са връчени 41 наказателни постановления с наложени санкции и глоби за 11 080 лв.

До Русенски районен съд чрез Община Русе са обжалвани три наказателни постановления. През периода са влезли в сила шест решения на РРС и РАС. По едно от тях е намален размера на наложената санкция, пет наказателни постановления са потвърдени от РРС и РАС.

На фирми и физически лица са издадени 47 удостоверения за липса на задължения към общинския бюджет във връзка с участие в търгове.

От наложени глоби и имуществени санкции са постъпили 12 498.89 лв., от които 10 092.22 лв. са постъпления по ЗЗП, 1 108.82 лв. са постъпления по Закона за защита на потребителите и за правилата за търговия /ЗЗППТ/ и нормативните актове по приложението му и 1 297.85 лв. са постъпленията по Наредба № 5 на Общински съвет-Русе.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
Пожари 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Космическа надпревара
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: