Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Откриха "Пътека на авлигата" край хижа "Приста"
Автор: Велизара Ангелова 18:47 / 07.07.2024Коментари (0)1124
© Община Русе
Десетки граждани посетиха в неделния ден местността под хижа “Приста", за да присъстват на откриването на новата “Пътека на авлигата". В събитието взеха участие кметът Пенчо Милков, заместникът му Енчо Енчев и директорът на ОП “Паркстрой" Николай Кънчев, съобщи Общината.

Инициативата се организира от група доброволци, създали наскоро проекта "Здраве за парк Приста“, и е със съдействието на Община Русе. Самият проект е подкрепен от Фондация "Работилница за граждански инициативи“ и е част от най-голямата социално отговорна инициатива на веригата магазини за хранителни стоки Лидл България "Ти и Lidl за нашето утре“.

Организаторът на събитието - Албена Милкова, благодари за подкрепата от страна на Община Русе и подчерта, че след активната намеса на общинските предприятия "Паркстрой“ и "Комунални дейности“ местността изглежда по съвсем различен начин. От своя страна кметът Пенчо Милков приветства участниците в неделния екопоход, като поздрави доброволците за тяхната идея и реализацията ѝ. “От няколко години облагородяваме парковите площи в Русе и околностите, и в дългосрочен план имаме намерение да се погрижим и за парк “Приста", като той трябва да има устойчив модел за поддръжка. Относно новата пътека - оказва се, че в местността, освен наличието на доста голям брой авлиги, има и над 80 вида птици, и се надявам всички, които ще спортуват или отдъхват тук, да научат и много нови неща", каза кметът. Милков сподели, че се предвижда монтиране на видеонаблюдение, като се обмисля изграждане на каменно барбекю на площадката до бетонната сцена и поставяне на дървена беседка.

След откриването на пътеката присъстващите имаха възможност да се включат в организирано от Ruse Bird Walks наблюдение на няколко вида птици  - обикновен пчелояд, сива чапла, речна чайка и няколко вида лястовици. Интерес предизвикаха поставените QR кодове на указващата началото на пътеката табела, като при тяхното сканиране се възпроизвеждат звуците, които издават редица видове птици в парка.

В програмата на събитието имаше игри по ориентиране с карта и награди за най-активните участници. В близост до сцената, на която в миналото се провеждаше фестивалът "Златната гъдулка“, беше обособена пикник зона, а за присъстващите и всички, които ще посетят занапред местността, бяха монтирани от организаторите 5 дървени маси с пейки към тях. Импровизирани пейки са поставени и по протежение на самата пътека.

Организаторите на инициативата предвиждат скоро да почистят и стъпалата до сцената, които водят до алея на билото на хълма, свързваща самата местност с хижа “Приста".






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Водна криза
Сътресения в БСП и избор на нов председател
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: