Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Откриха академичен център на БАН в Русе
Автор: Екип Ruse24.bg 16:51 / 13.05.2014Коментари (1)2690
© Русе Нюз
Бивши и настоящи студенти от
РУ "Ангел Кънчев":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Регионалният Академичен център Русе (РАЦР), чийто офис вчера беше официално открит, свързва индустриалните фирми с изследователски екипи на БАН и университета за решаване на конкретни производствени проблеми. Това беше съобщено на пресконференцията в Русенския университет, в която участваха председателят на БАН, акад. Стефан Воденичаров, ректорът проф. Христо Белоев, главният координатор на регионалните академични центрове, създадени от БАН в партньорство с висши училища, чл. кор. проф. Димитър Димитров, и д-р Стефко Бурджиев, координатор на русенския Академичен център. 

Действащите центрове в страната са вече 14, а проф. Белоев съобщи за основаването на такъв и на територията на Филиал Разград. В русенската структура членуващите институции са 29. Към тях се присъедини и Община Гюргево, чийто кмет, г-н Николае Барбу, по-късно също подписа Споразумението и Меморандума.

В изказването си при откриването на пресконференцията акад. Воденичаров постави акценти върху най-важните идеи, представени в разработения от БАН проект "Възгледи за основните национални цели и устойчиво развитие на България", предложен за обсъждане от правителството, народното събрание и президента. Това беше и водещата тема в първата част на започналия по-късно форум "Зелена икономика и индустриалния бизнес" с участие на учени от БАН, Русенския университет и на представители от бизнеса.

Според акад. Воденичаров България може да развие икономиката си подобно на Южна Корея и Сингапур, които от крайна бедност са достигнали водещи позиции в световен план, ако постигне съгласие по националните си цели.

"Духовността, възпитанието и образованието са опорите на националната култура", посочи той. 

Друг важен фактор е демографският проблем, за чието преодоляване трябва да се повиши стандартът на живот, а той зависи от икономическия растеж във сфери, за които страната ни има потенциал - възстановяване на екологичното селско стопанство чрез отглеждане на подходящите за климатичните ни условия култури и то във взаимовръзка с животновъдството и преработващите хранителни индустрии; развитие на туристическата индустрия на основата на богатите ни минерални извори и превръщането на България в рехабилитационен център на Европа; реиндустриализацията на специализираното ни машиностроене и компютърните технологии. 

"По нашите земи виреят над 180 лечебни растения - каза акад. Воденичаров - те са безценна природна суровина за производство на лекарства и хранителни добавки и потенциал за развитие на перспективна индустрия". 

Той посочи като много необходими за свързването на науката с индустрията няколко липсващи закона - за публично-частното партньорство, за иновациите и за създаване на държавен гаранционен фонд за индустриалците, за да се стимулира внедряването на иновациите в производството.

Координаторът на РАЦР, д-р Бурджиев, съобщи, че чрез центъра се работи върху 12 научно-приложни теми, сключени са 4 предварителни договора и се решават конкретни проблеми на русенски предприятия. В момента се разработва рецептура за охлаждаща течност при производството на безшевни тръби, по отвръщане на заварките при големи детайли, както и за производство на резервни оси за използваните английски локомотиви. 

"Нашата основна цел е да скъсим пътя от науката до производството, като осигурим необходимото партньорство между индустрията и научните решения на нейните проблеми" - заключи той.

В рамките на форума "Зелена икономика и индустриалния бизнес" и в чест на 145-годишнината на БАН, в "Канев Център" бяха открити две изложби на БАН - археологическа и посветена на личността на акад. Михаил Арнаудов.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 14.05.2014 г.
0
 
 
Изложбуте са три!!!! Костите и главите са подвижен вариант на Националния антропологичен музей
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: