Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
ПП-ДБ недоволни: Община Русе няма сключен нито един договор с МРРБ за проекти
Автор: Екип Ruse24.bg 12:03 / 10.07.2024Коментари (0)1296
© Община Русе
Съветниците от ПП - ДБ в град Русе недоволни относно факта, че Община Русе не е сключила нито един договор с Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) за капиталови проекти.

Публикуваме позицията на ПП-ДБ без редакторска намеса:

С голямо безпокойство искаме да информираме обществеността, че към 26.06.2024 г. Община Русе няма сключен нито един договор по приложение № 3 към чл. 107, ал. 13 от Закона за държавния бюджет за 2024 г. Това става ясно от отговор на министъра на Регионалното развитие и благоустройството – Виолета Коритарова на въпрос на народния представител Мартин Димитров https://www.parliament.bg/bg/topical_nature/ID/67819

От представения отговор и приложението към него се вижда, че за нито един от 14-те проекта на Община

Русе не е сключен договор с МРРБ. Това е отговорност на Община Русе и на кмета Пенчо Милков. В същото време почти всички общини имат вече сключени договори и одобрени суми за финансиране на проекти през 2024 г.

За пореден път повдигаме тази тема и поясняваме как действа механизмът (вижте отговор на заместник министър-председателя и министър на финансите Людмила Петкова по време на изслушване в Народното събрание относно инвестиционната програма за общински проекти)



https://www.minfin.bg/bg/news/12617?fbclid=IwZXh0bgNhZW0BMQABHRgmWoUwpIML89ohrA8DtM5LxQC0cHEq9LXxdWtH-UPqucUXkl5VfreseA_aem_ATvmPhKeMUHBQOSNwdjNJFtkKQA8pbnWy88ewfNJABZaNmkqr8rM0NNmxyqetovKouw

Ако Община Х от обхвата първа категория е реализирала изцяло проектите си за 2024 г. в размер на 50 млн. лв. (което означава сключила е споразумение с МРРБ на основание реда, определен в ПМС № 11 от 2024 г., получила е авансово плащане, получила е междинно плащане и финално плащане на база извършени фактически разходи), то в този случай през 2025 г. същата община ще има лимит от 50 млн. лв. за нови проекти. В случай че Община X получи само авансово плащане през 2024 г. в размер на 10 млн. лв., през 2025 г. общината може да получи 50 млн. лв., включващи остатъка от 40 млн. лв. за изпълнение на проектите от предходната година и 10 млн. лв. за нови проекти.

От няколко прессъобщения на Община Русе, става ясно, че този механизъм не се разбира. Така общината при потенциал от 150 млн. лв. за 3 години сама си намалява средствата за капиталови разходи, кандидатства за значително по-малко средства, което е сериозна грешка и към момента одобреното финансиране за 2024 г. за проектни предложения е НУЛА!

В същото време Русе се нуждае от много и сериозни капиталови инвестиции за подобряване уличната инфраструктура и благоустрояването. Изоставането, което всички виждат е стряскащо и ни тревожи. С всички сили ще помагаме то да бъде преодоляно. Надяваме се на диалог и чуваемост от страна на кмета и неговия екип, които до този момент липсват.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Световна черна хроника
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Бюджет 2025
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: