Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Почетна значка "Русе“ за командира на Военноморските сили
Автор: Екип Ruse24.bg 17:20 / 05.08.2013Коментари (0)959
©
Почетна значка "Русе" връчи днес кметът на Община Русе Пламен Стоилов на командира на Военноморските сили контраадмирал Румен Николов. Поводът е честването на 134 години от създаването на морския флот, който е основан в Русе. Прекъсната през последните три години, традиция тържествата да започват от дунавския град беше възстановена. На съвместна пресконференция, на която присъстваха и зам.-обл.управители Милена Хинкова и Айлян Карамехмедова, г-н Стоилов и контраадмирал Николов заявиха готовността си да продължат тази традиция.
Честването в Русе продължи с военен ритуал по полагане на венци и цветя пред Паметника на моряка в града. Слова по повод годишнината произнесоха кметът Пламен Стоилов и контраадмирал Румен Николов. С едноминутно мълчание беше почетена паметта на загиналите миньори в рудник "Ораново" и на далите живота си за отечеството военни моряци. Предварително обявеният Концерт на Представителния духов оркестър на Военноморските сили беше отменен, заради обявения Ден на траур.

Експозе на командира на ВМС контраадмирал Румен Николов, представено на пресконференцията:

През тази година честванията на празника на военния флот започваме от град Русе - люлката на българското военно морячество, с което възстановихме една стара традиция.
Празника е повод да споделя с Вас някои акценти от изминалия период във флота и предстоящите задачи до края на годината.

Тържествата бележат изтичането на две трети от текущата учебна година и изпълнението на по-голямата част от планираните задачи, както и други важни дейности от цялостното развитие на ВМС.

По-важни моменти от периода, предхождащ празника, бяха априлската активация на оперативното военноморско съединение на черноморските държави "Блексийфор" в която взе участие корвета "Решителни", учението на военноморска база - ВМС "Черно море 2013".

От 6 до 15 юли, в западната част на Черно море, Военноморските сили на Република България проведоха военноморското учение с международно участие "Бриз 2013". Българските ВМС участваха с над 15 бойни и спомагателни кораби и катери, 2 вертолета и с над 1000 души личен състав. В учението се включиха и два самолета от българските Военновъздушни сили.

В учението "Бриз 2013" взеха участие Втора постоянната група кораби на НАТО (два кораба/: испанската фрегата "BLAS DE LEZO /БЛАС ДЕ ЛЕЗО/", и турската фрегата "SALIHREIS /САЛИХРЕИС/)", ВМС на Гърция (патрулен катер "AITTITOS /АЙТИТОС/"), ВМС на Турция (подводницата "I. INÖNÜ /БИРИНДЖИ ИНЬОНЮ/", ракетния катер "BORA /БОРА/" и миночистача "SIĞACIK /СЪАДЖЪК/"), както и самолет от патрулната авиация на САЩ (P-3C ORION).

Седемнадесетият "Бриз" през 2013 г. продължава традицията от предишните си издания, да се отработи междуведомственото сътрудничество в многонационална среда, с активното участие на 21 правителствени и неправителствени институции и ведомства в целия процес на планиране, подготовка и ръководство на учението.
Основната идея на учението бе да се подобри оперативната съвместимост и взаимодействието между ВМС на участващите в учението страни чрез отработване участието на военноморски компонент на Многонационално оперативно съединение в операция в отговор на криза и да се сертифицира кораб от ВМС на Република България - фрегата "Верни".

Усилията по време на учението бяха насочени към заздравяване на взаимното разбирателство, доверие и сътрудничество между ВМС на страните - участнички в учението; отработване на различни варианти на управление на ръководени от НАТО многонационални сили; отработване на взаимодействието на ВМС с другите държавни ведомства и неправителствени организации при участие в операция в отговор на криза, действията при ликвидиране на последици от пожар в сграда, съвместни операции по търсене и спасяване на море, оказване на хуманитарна помощ и приемане на територията на страната на евакуирани чужденци, търсещи закрила.

Една от непосредствените задачи на флота е подготовката и провеждането на мероприятията по честването на празника на ВМС от 5 до 11 август 2013 г. Пълната програма с планираните мероприятия ще Ви бъде дадена след приключване на нашата среща, но ще спомена основните акценти свързани със 134-ата годишнина:

По утвърдена традиция честванията започнат днес с поднасянето на венци пред Паметника на моряка тук в гр. Русе от 16.00 часа. В знак на съпричастност със скръбта на близките на загиналите миньори, предвиденият за 18.30 часа концерт на Представителния духов оркестър на ВМС пред Доходното здание няма да се състои.

Продължава традицията част от празничните мероприятия да се провеждат в крайморските общини. По повод празника, концерти за гражданите и гостите на Добрич, Балчик и Бургас ще изнесе Представителния духов оркестър на ВМС.

Участваме като съорганизатори в плувния маратон "Галата - Варна", ще се проведе и Спартакиада на ВМС по морски спортове. Друг елемент е тържественото събрание-концерт в град Варна.

Кулминацията на честванията на 11 август е военния ритуал за тържественото вдигане на флаговете и флаговете за разцветяване на корабите на Морска гара - Варна и присвояване на първо офицерско звание на випускниците на Военноморско училище. Гражданите и гостите на Варна ще имат възможност да разгледат военните кораби на Морска гара.

Бих желал да отбележа по-важните мероприятия предстоящи във ВМС след празника и до края на годината.

След седмица базов миночистач "Прибой" ще се включи в състава на оперативното съединение на "Блексийфор". Фрегата "Дръзки" ще участва за пореден път в антитерористичната операция на НАТО "Актив индевър" в Средиземно море, както и участие на военни формирования от ВМС в учения и стрелби на БА, а редица флотски офицери ще доказват своя професионализъм в щабове на НАТО, ръководейки международни морски операции.
В заключение искам да подчертая, че с нивото си на професионализация и бойна подготовка, както и с високата оценка, която получиха на проведените учения, ВМС посрещат достойно своя професионален празник.

Бих желал чрез Вашата широка трибуна да поздравя всички военнослужещи и граждански лица с предстоящия празник и да им пожелая здраве и успешна професионална реализация.
Благодаря на всички вас, представителите на медиите за проявения интерес. Още веднъж благодаря.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
Отбелязване на Деня на Независимостта
Борба за влияние в Близкия Изток
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: