Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Поредно нововъведение на библиотеката в Русе: Ще обучават децата по метода "Монтесори"
Автор: Екип Ruse24.bg 18:29 / 29.12.2023Коментари (0)990
© РУСЕМЕДИА
Поредно нововъведение прави Регионална библиотека "Любен Каравелов“ в Русе. Детският отдел Библиотечко обучава децата до 5 години по метода "Монтесори“, като за целта трима от библиотекарите  – Бояна Костадинова, Ива Цветкова и Младен Минев, са преминали и завършили 6-месечен курс. Първите активни занимания с децата ще започнат през януари 2024 г. , а русенската библиотека е първата в страната, която ще провежда такъв тип обучения със сертифицирани обучители-библиотекари. Те ще бъдат всяка седмица с предварително записване.

"Идеята на това обучение е децата от много ранна детска възраст да започнат сами да откриват света. Създател на метода е Мария Монтесори, която поставя детето в центъра. Според нея всяко едно дете има нужда от много, много ранна детска възраст да достига само до различни изводи“, споделя пред РусеМедиа Бояна Костадинова.

Ива Цветкова разказва, че тримата са се записали по собствено желание за курса. "Правили сме занимания по "Монтесори“ за децата и видяхме, че се възприема много добре. Родителите имат въпроси, свързани с обучението и възпитанието на децата и, за да бъдем наистина адекватни и ползотворни за нашите читатели, решихме, че ще бъдем по-полезни с такова допълнително образование“, обяснява тя.

В Библиотечко е направена специална зона за деца от 0 до 5 години, в която всички играчки са по метода на Монтесори. Те основно са от дървен, естествен материал. Има различни пъзели, много играчки, свързани с развитие на моториката на малките деца, обвързана с речта. "Много често се наблюдава забавяне в говора на децата и това още от много ранна възраст може да се избегне с подходящо обучение като например "Монтесори“. Децата учат чрез игра, събират се деца на различна възраст, за да могат да общуват и с по-големи, и с по-малки, и по този начин се приобщават към обществото. Възпитателите стоят встрани, те могат да насочват детето по неговия път, но то само трябва да достигне до определени изводи чрез подходящи играчки от естествен материал“, казват библиотекарите.

Обучението се допълва и от специални книжки с тактилни повърхности, обвързани със сензорните моторики на децата, от различни видове материал. Това сближава децата с четенето, което всъщност трябва да започне още от ранна детска възраст, а не едва в първи клас. "Четенето започва още като се роди бебето, самото държане или докосването на книжка или майката, когато държи книжка – това също по някакъв вид допринася за развитието на детето. То свиква с книгите от най-ранна детска възраст и ако самите родители вземат книгата в ръка, разглеждат заедно с бебето, вече с израстването на детето то свиква с четенето. Речниковият му запас полека-лека се обогатява. Едно дете, на което се чете от мъничко, в напреднала възраст много ясно си личи колко много думички и по-богат речник има, в сравнение с детето, на което не се чете“, казват още Бояна Костадинова и Ива Цветкова.

Библиотекарите, обучени по "Монтесори“, споделят, че е много важно  децата да откриват заедно с родителите нещата от живота и света, тъй като днешните технологии отнемат от времето, което прекарват с децата. "Така че ние се стремим в Библиотечко да им покажем и насочим, че е важно да четат, да играят, да се забавляват с децата си“, споделят още те.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Водна криза
Сътресения в БСП и избор на нов председател
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: