Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Празници на детската книга и изкуствата за деца в РБ “Любен Каравелов”
Автор: Екип Ruse24.bg 11:04 / 17.04.2010Коментари (0)396
©
През 2010 г. Празниците на детската книга и изкуствата за деца са посветени на 90-годишнината от рождението на един от живите класици на съвременната българска литература, големия български поет, драматург, сценарист и преводач Валери Петров, който на 20 април навършва 90 години. Организатор на събитието e Детският отдел на РБ "Л. Каравелов". На 16 април от името на директора на РБ "Л. Каравелов" Румян Ганчев и екипа на библиотеката беше изпратен *поздравителен адрес* до Валери Петров.

Няколко са инициативите в рамките на празниците, свързани с годишнината. Първата от тях е *изложбата* *"Бяла приказка"*, която може да се види от 20 до 30 април във витрините на Русенската библиотека. В нея са показани книги за живота и творческата дейност на писателя, както и произведения на Валери Петров за деца и възрастни от фонда на библиотеката, а във фоайетата на първия и втория етаж на библиотеката са експонирани всички творби на участниците в конкурса "Бяла приказка".

През периода 20 - 26 април всички, които биха искали да научат нещо повече за човека и твореца Валери Петров, ще могат да видят презентация за живота и творчеството му. Предварителни заявки за групови посещения се приемат на телефона на Детския отдел: 820 127.

Кулминацията на празниците е на 23 април, от 12.00 до 13.30 ч., когато РБ "Л. Каравелов" ще се включи в националната инициатива Маратон на
четенето, организирана от Българската библиотечно-информационна асоциация. С нея ще се отбележи Международният ден на книгата и авторското право - 23 април.

Инициативата ще започне в Детския отдел с прочит на избрани откъси от произведения на Валери Петров. След това "свита" от преносители на книгата "Мъдростта на вековете" ще премине през всички отдели на библиотеката, ще продължи по централната улица на града и ще стигне до Паметника на Свободата. Русенци ще имат възможността да се включат в Маратона като прочетат по една сентенция от книгата. Идеята на организаторите е фокусирана в мотото събитието: "Да отворим душите си за хубавата книга, като почетем заедно със съмишленици и приятели".

Всеки участник в събитието ще получи специален отличителен знак.

Официалното награждаване на отличените участници в конкурса за детска рисунка "Бяла приказка" ще се състои на 26 април, понеделник, от 12.30 ч., във фоайето на Русенската библиотека. Авторите на отличените творби ще получат безплатен читателски абонамент за 2010 г., грамоти, книги и рекламни материали на библиотеката.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Голямо количество радиоактивен метал е открито в Пловдивска област
Земетресения в България
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: