Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Предлагат товарните автомобили преминаващи през на ГКПП "Дунав мост" да се "редят на виртуална опашка"
Автор: Екип Ruse24.bg 09:15 / 17.09.2024Коментари (0)501
©
Предлагат товарните автомобили преминаващи през на ГКПП "Дунав мост“ да се "редят на виртуална опашка"

Среща за функционирането на тир-паркингите в региона свика областният управител на Русе Драгомир Драганов. Пред компетентните държавни институции той настоя за предприемането на незабавни действия по проверка на организацията и режима на изчакване и преминаване на тежкотоварни автомобили в района на ГКПП "Дунав мост“, както и през самия пункт.

По време на срещата, в която участва и кметът на Община Русе Пенчо Милков, Драганов посочи, че местната власт е създала ефективна система, която действително облекчава трафика.

"Всички помним огромните задръствания в района на булевардите "България“ и "Тутракан“. В крайна сметка ефективно решение бе постигнато след намесата на кмета Милков и отпускането на финансов ресурс от държавата в размер на около 3 милиона лева и в момента е неоспорим факт, че тежкотоварните автомобили вече не задръстват основните пътни артерии на вход и изход в града ни“, отчете Драганов.

Справка на "Пътна полиция“ показва, че броят на катастрофите в района на Дунав мост е намалял значително след като тежкотоварните автомобили започнаха да изчакват в паркингите, а не по булевардите. Само по бул. "България“ през 2023 година са се случили с 26 пътнотранспортни произшествия по-малко спрямо 2022 г. От началото на тази година досега катастрофите са 53. Драганов отбеляза, че включването във виртуалната опашка не изисква заплащане на никаква такса.

Областният управител посочи и някои допълнителни мерки, които могат да се предприемат. Според него най-важно за постигане на по-голяма прозрачност при управлението на т.нар. виртуална опашка е талоните за нея да се вземат на място от шофьорите на съответното превозно средство, а не да се дава възможност такива да бъдат вземани от други лица.

"По този начин няма да допуснем например камион, който идва от ГКПП "Капитан Андреево“ да се е сдобил с такъв номер още при тръгването си, намирайки се далеко от Русе и така да се опита да "излъже“ опашката, която вече се е наредила по различните паркинги в Русе“, каза Драганов.

Според него е удачно Министерството на транспорта и съобщенията да получи пълен достъп до софтуера, чрез който се управлява виртуалната опашка, защото това би премахнало всички съмнения за пререждане и "привилегироване“ на определени фирми и лица. Освен това Драганов вижда необходимост от скъсяване на интервала между часа на уведомяване на шофьора на превозното средство за напускане на паркинга и реалното му преминаване през границата. Към момента този интервал е около 11 часа, като това е частично съобразено с евентуални нормативно определени почивки. Това според него ще доведе до дисциплиниране на водачите и избягване на струпване на много превозни средства, неспазили часа си за излизане от паркинга и преминаване на граничния пункт.

От собственици на паркинги в Русенско бе направено предложение да се осигури възможност за по-бързо преминаване през границата на празните автомобили, които не се нуждаят от притегляне.

Не бе подмината и темата за ремонта на Дунав мост. Поради настъпването на есенно-зимния сезон ремонтът на естакадната част на българския участък на съоръжението отново ще се прави на две полета от по 200 метра. Не на последно място областният управител поиска и по-активни мерки на междуправителствено ниво за възобновяване на ферибота между Русе и Гюргево, което се бави вече повече от две години. Той отбеляза, че само в едната посока фериботът може да облекчи с около 30% тежкотоварния трафик от Дунав мост.  

 







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Новак Джокович идва в България
Борба за влияние в Близкия Изток
Природни стихии
Южна Америка
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: